Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.08.2015. 13:15

LAPD 

Od danas policajci u LA-u nose osobne kamere

Kamere bi prije svega trebale dovesti do smanjenja prekoračenja ovlasti kod policajaca.

Od danas policajci u LA-u nose osobne kamere

Svako malo u vijestima se pojavi neki video u kojem se može vidjeti policijska brutalnost, pa čak i ubojstva koja počine organi reda i mira u SAD-u. Policija Los Angelesa (LAPD), od danas uvodi osobne kamere za svoje policajce, koje će snimati sve situacije u kojima će se naći tijekom smjene. Time se s jedne strane želi smanjiti broj napada na policijske službenike, dok će ih s druge strane kamere spriječiti u prekoračenju ovlasti, što u posljednje vrijeme jako uznemiruje javnost, pa vrlo često dolazi do žestokih prosvjeda s velikim eskalacijama nasilja prema policiji.

Od danas će ulicama Los Angelesa patrolirati 860 policajaca opremljenih kamerama, no u planu je da ih uskoro bude 7.000, a nakon "obične" policije, kamere će tijekom ovog mjeseca dobiti i SWAT timovi.

Valja naglasiti da policijska uprava LAPD-a nema namjeru omogućiti javnosti gledanje filmova snimljenih tim kamerama, osim ako za to dobiju sudski nalog, pa američka organizacija za ljudska prava (American Civil Liberties Union), smatra da će to omogućiti policiji filtriranje snimaka, kako bi javnost mogla vidjeti samo ono što LAPD želi prikazati. Aktivisti stoga traže da se jasno propiše tko sve i u kojim okolnostima može vidjeti te snimke, jer s jedne strane postoje oni koji smatraju da će te kamere narušavati privatnost građana, dok drugi vjeruju da bi snimke trebale biti dostupne svakome, kako bi policijsko djelovanje bilo čim transparentnije.  

Izvor: ACLU

Vezani sadržaji
Ključne riječi policija SAD LAPD osobne kamere
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->