Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.09.2015. 16:04

Alliance for Open Media 

Google, Microsoft i Intel rade free video formate

Nova alijansa nastojat će razviti vlastiti video format koji će biti besplatan i potpuno otvoren.

Google, Microsoft i Intel rade free video formate

Ovih dana u Wakefieldu (SAD), 7 velikih ICT kompanija je osnovalo alijansu pod nazivom "Alliance for Open Media", odnosno open source projekt čiji je cilj razvoj medijskih formata nove generacije, codeca i tehnologija od, kako kažu, "javnog interesa".

Obzirom da je poznato kako mnoge tehnološke tvrtke mrze video formate koji su zatvoreni i koje se mora plaćati, nije nikakvo čudo što se 7 divova okupilo u alijansu koja želi odbaciti postojeće standarde i razviti svoje.

Osnivači alijanse su Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla i Netflix, a sve su se tvrtke obavezale da će surađivati na razvoju video formata za koje se neće plaćati naknade za licence, te će biti otvoreni i dostupni na uporabu svima koji ih žele omogućiti na svim vrstama uređaja i softvera za reprodukciju video sadržaja offline i online.

Pored toga, u njihovoj zajedničkoj izjavi se navodi da će "novi video formati biti optimizirani za web, skalabilni za sve moderne uređaje na bilo kojem bandwithu, dizajnirani i optimizirani za korištenje uz minimalne hardverske zahtjeve, te biti u stanju isporučivati video u najvišoj kvaliteti, kao i omogućivati streaming u realnom vremenu".  

Treba reći da je ovo jako rana faza alijanse, pa tek trebamo vidjeti kada bi se mogao pojaviti prvi tehnološki demo ili prototip novog video formata, a potom će navedene tvrtke morati uložiti jako puno truda da recimo naškode MPEG LA grupi koja licencira velike video formate kao što su H.264 i H.265.

Ukoliko alijansa uspije napraviti format koji će moći parirati tim standardima, tada bi mogla postići uspjeh, jer će eliminirati troškove za plaćanje licenci koje se plaćaju za reprodukciju video sadržaja.

Pored toga, put će im otežati i činjenica da se Apple ne nalazi u alijansi, pa bi se trebali dobro potruditi da ga privuku, jer će im biti jako teško bez njegovog "blagoslova". Sviđao se nama Apple ili ne, nitko ne može poreći njegov veliki utjecaj, pa je dovoljno samo pogledati što se dogodilo kada je ekipa iz Cupertina odbila pružiti podršku za Flash na svojim mobilnim uređajima.   

Izvor: Alliance for Open Media

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam