Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2015. 14:32

Nadzor obale 

Dronovi će čuvati Australce od morskih pasa

Australija će potrošiti veliki novac na nove tehnologije protiv napada morskih pasa.

Dronovi će čuvati Australce od morskih pasa

Svake godine morski psi u Australiji oduzmu nekoliko života kupača koji se brčkaju na plažama ove države-kontinenta.

Mada dužnosnici vlade pokrajine Novi Južni Wales znaju da ne postoji jednostavan način da se rizik od velikih zuba smanji, odlučili su potrošiti 16 milijuna australskih dolara na nove "shark strategije", koje uključuju patrole dronovima i korištenje GPS tehnologije.

Obzirom da je sezona kupanja u Australiji u toku (blago njima), a ljeto počinje u prosincu (još jednom blago njima), testiranje "antishark" dronova započinje danas. Operateri će slati dronove u obalne vode Coffs Harboura, područja koje se nalazi između Sydneya i Brisbanea, a letjelice će im emitirati žive video snimke morske faune koja se kreće plitkim vodama, kako bi mogli upozoravati kupače i surfere na opasnost od morskih pasa.

Osim dronova, Australija započinje i testiranje pametnih bova s GPS-om i kamerama, na kojima se nalazi udica s mamcem namijenjena morskim psima. Kada riba zagrize, aktivira se GPS sustav i kamera, pa motritelji morskih pasa mogu brže intervenirati.

Kako bi se omogućilo brže slanje podataka s tih sustava, Australija će postaviti 10 podatkovnih 4G postaja, koje će omogućivati prijenos podataka u realnom vremenu.   

Pored svega toga, Australija će pojačati i nadzor helikopterima, kako bi ovo ljeto svi kupači zapamtili po uživanju u moru i suncu, a ne po otkinutim udovima.

Tijekom ove godine, do sada je u Australiji zabilježeno 33 napada morskih pasa na ljude, pri čemu su dvije osobe smrtno stradale.  

Izvor: Ministarstvo primarnih industrija Australije

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam