Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Gates i Zuckerberg investiraju u čistu energiju
Članak
Objavljeno: 30.11.2015. 13:58

Breakthrough Energy Coalition 

VIDEO: Gates i Zuckerberg investiraju u čistu energiju

Bill Gates je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu lansirao novu inicijativu.

VIDEO: Gates i Zuckerberg investiraju u čistu energiju

Svima vam je poznato da u Parizu počinje Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP21), na kojoj će više od 150 lidera, velikog broja znanstvenika, članova nevladinih organizacija i predstavnika biznisa, nastojati doći do obvezujućeg sporazuma vezanog uz borbu protiv klimatskih promjena na globalnoj razini, odnosno smanjenja emisija štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika.

Na konferenciji se nalazi i osnivač Microsofta Bill Gates, koji je lansirao novu veliku inicijativu pod nazivom Breakthrough Energy Coalition, koju svojim novcem podupiru najbogatije "zvjerke" iz tehnološkog svijeta, među kojima se nalaze Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Jack Ma (Alibaba) i Richard Branson (Virgin).

Gatesova ideja je ulaganje velikog novca u razvoj novih zelenih tehnologija, koje će povećati energetske kapacitete, posebice u zemljama trećeg svijeta, bez utjecanja na globalno zagrijavanje, o čemu govori i u ovom videu. 

Sam Gates kaže da je takva zelena tehnologija veliki rizik za investitore, koji ih odvraća od ulaganja novca, pa veliki (bogati) tehnološki divovi trebaju preuzeti najveći rizik na sebe.   

"Trebaju nam osnovna istraživanja, ali ih trebamo upariti s ljudima koji su voljni investirati u napredne energetske tvrtke velikog rizika", kaže Gates.

Ova grupa stoga namjerava uložiti velike novce u samom startu razvoja novih tehnoloških rješenja zelenih energetskih tvrtki, te se nada da će nakon što postignu status niskog rizika, takve tvrtke u svoje ruke preuzeti tradicionalni investitori.

Inicijativa također planira ulagati u širok spektar tehnoloških područja, poput pohrane i učinkovitosti, kao i u rješenja s netipičnim statističkim vrijednostima (outliers), te će fokusirati najveće investicije u one države koje najviše ulažu u inovacijske programe. Te zemlje su se već obvezale da će uložiti više od 20 milijardi dolara državnog novca u program, a Gates, Zuckerberg i druga biznis elita njihove investicije namjeravaju nadmašiti svojim novcem. 

Izvor: Gates Notes

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->