Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.11.2015. 10:30

FDA 

Odobrena prva GMO riba

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila prvu GMO ribu za uzgoj i konzumaciju.

Odobrena prva GMO riba

Tvrtka AquaBounty Technologies, još je 1989. godine napravila genetski modificiranog lososa pod nazivom "AquAdvantage losos", koji je nastao u kombinaciji gena pacifičkog Chinook lososa i ribe Zoarces americanus, poznate po "antifriz proteinima" koji joj omogućuju život u jako hladnim vodama. Zahvaljujući tom genetskom inženjeringu, AquAdvantage losos je stekao mogućnost rasta tijekom čitave godine, a ne samo tijekom proljeća i ljeta, kako to funkcionira u prirodi. Uslijed toga riba do tržišne veličine može narasti za 16 do 18 mjeseci, dok bi joj inače bilo potrebno 3 godine. 

Nakon više od dva desetljeća od kako je stvorena, ova GMO riba je napokon odobrena od strane američke agencije za hranu i lijekove FDA, koja je nakon provedenih studija i testova, zaključila da je riba zdrava za konzumaciju, nutricionistički jednako vrijedna kao prirodna, te nije opasna po okoliš.

Obzirom da ju je FDA proglasio nutricionistički jednakom, to znači da se u ribarnicama i supermarketima neće prodavati s naljepnicom GMO, što već jako zabrinjava organizacije koje se bore protiv GMO hrane.

Mada je GMO lososa odobrila, agencija FDA je propisala da se smije uzgajati samo u posebnim tankovima na kopnu, što znači da neće biti dozvoljeno njezin uzgoj u morskim uzgajalištima, kako se ne bi dogodilo da pobjegne u otvorene vode i naruši prirodni podmorski ekosustav. 

Hoćete li jesti GMO lososa? Mi hoćemo, ali to će naravno ovisiti o tome hoće li mu cijena biti niža u odnosu na dosadašnje (bezobrazno visoke) cijene ove vrlo popularne ribe u gastronomiji. 

Izvor: FDA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam