Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.11.2015. 16:47

Crveni telefon 

Kina i SAD uveli svemirski crveni telefon

Direktna telefonska linija između Pekinga i Washingtona služit će da se izbjegnu incidenti u svemiru.

Kina i SAD uveli svemirski crveni telefon

Vjerojatno vam je poznat izraz "crveni telefon", koji se odnosio na direktnu telefonsku liniju između ureda predsjednika SSSR-a u Kremlju i Bijele kuće u Washingtonu u vrijeme hladnog rata, kako bi se u slučaju nekog incidenta zaobišla klasična birokratska diplomatska komunikacijska procedura, s idejom da se spriječi nuklearni rat.

Prema pisanju Financial Timesa, "crveni telefon" sada postoji na relaciji Peking-Washington, s time da se radi o svemirskoj "vrućoj liniji", jer će služiti da se u slučaju orbitalnih incidenata  ne protumače pogrešno problemi do kojih može doći u okviru znanstvenih i vojnih svemirskih misija.

Koliko god vam se ovo možda činilo pretjeranim, stoji činjenica da usprkos pričama o svemiru kao demilitariziranoj zoni, Rusija, SAD i Kina razvijaju svoje svemirske vojne programe, koji uključuju satelitska obrambena i napadačka oružja. Pored toga, postoje sve veće opasnosti da u našoj sve zagađenijoj orbiti dođe do slučajnih sudara satelita i svemirskih letjelica, što bi jedna strana mogla protumačiti kao ratni čin druge. 

Izvor: Financial Times

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam