Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.12.2015. 14:56

Racismo Virtual 

VIDEO: Stvarne posljedice za online rasizam

Brazilska grupa rasističke online komentare objavljuje na jumbo plakatima u susjedstvu autora.

VIDEO: Stvarne posljedice za online rasizam

Svatko od nas bi trebao biti svjestan odgovornosti za javne poruke objavljene na Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama, servisima i forumima, no većina ljudi nije svjesna da svojim ružnim riječima može povrijediti druge osobe, posebice stoga što za to gotovo nikad u pravilu neće snositi ozbiljnije posljedice od eventualnog brisanja posta i komentara od strane administratora, ili privremenog ili trajnog (jako rijetko) isključenja (bana).

Brazilska grupa za civilna prava Criola, ovom problemu želi doskočiti na jedan drugi način. Oni žele da se svaki brazilski građanin koji piše rasističke komentare suoči sa svojim virtualnim uvredama u stvarnom svijetu, pa su pokrenuli kampanju pod nazivom "Virtualni rasizam, stvarne posljedice", kao što možete vidjeti u ovom videu. 

To funkcionira na taj način da se rasistički komentari s interneta prenesu na velike jumbo plakate, odnosno oglasne površine koje zakupljuju u blizini mjesta stanovanja "postera", temeljem lokacijskih podataka "geotagova".

Mada su imena i fotografije korisnika zamagljeni, poruka se vidi jasno, čime nastoje stvoriti grižnju savjesti kod autora rasističkih komentara, ali ih natjerati i da se zamisle što bi bilo da ih javno prozovu punim imenom i slikama, što za sada još ne planiraju.

Dakako, ovo vjerojatno neće spriječiti prave rasiste u svojoj "promociji", no valja znati da je većina ružnih riječi u internetskoj komunikaciji stvar nepromišljenosti, a ne stvarnog stava, pa bi ideja mogla imati određene uspjehe u edukaciji korisnika društvenih mreža. 

Izvor: Racismo Virtual

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->