Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.06.2021. 13:00

Parkiranje 

Pametan parking stigao na Čiovo

Čiovo je spremno za turističku sezonu uz sustav pametnog parkinga.

Pametan parking stigao na Čiovo

S početkom turističke sezone, na području Okruga Gornjeg na otoku Čiovu dostupan je pametan parking. A1 Hrvatska instalirala je sustav za tvrtku Rudej u čijoj je nadležnosti održavanje javnog prostora općine Okrug. Sustav pametnog parkinga pokriva 189 parkirnih mjesta u 1. zoni na Šetalištu Stjepana Radića uz najposjećeniju otočnu plažu.

„Uvođenjem pametnog parkinga na najpopularnijoj, a time i najprometnijoj lokaciji u Okrugu,  gostima i mještanima omogućili smo uštedu vremena, goriva te smanjili onečišćenje zraka. Pametan parking pokazatelj je kako Općina Okrug drži korak s najnovijim tehnološkim trendovima te radi na poboljšanju atraktivnosti mjesta kao turističke destinacije“ izjavio je Ivica Radić, načelnik Općine Okrug.

Senzori korišteni u sustavu pametnog parkinga A1 Hrvatske domaća su proizvodnja kompanije Mobilisis. Putem A1 NB IoT mreže, senzori javljaju informaciju o statusu parkirnog mjesta uz iznimno malu potrošnju baterije. Postavljeni su na ekološki prihvatljiv način, bez narušavanja vizure lokacije te rade neovisno o vremenskim uvjetima.

Okrug Gornji

„Drago nam je da s našim rješenjem pametnog parkinga i naprednom komunikacijskom tehnologijom pomažemo lokalnoj zajednici i tvrtki Rudej u upravljanju prometnom infrastrukturom na najatraktivnijoj lokaciji na Čiovu. Pametna komunalna infrastruktura i slična rješenja neizostavan su dio društva budućnosti, koja uz pomoć tehnologije olakšavaju život stanovnicima i njihovim gostima“, izjavila je Nives Kurtušić, specijalist za razvoj pametnih rješenja u A1 Hrvatska.

Korisnici mogu jednostavno, mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking  dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. Aplikacija je povezana sa sustavom naplate.

Administratorskim sučeljem je osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta omogućena napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Osim što pomaže korisnicima pronaći slobodno parkirno mjesto, cilj je implementacije optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio naselja, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta i stanovnika. Takav sustav već je implementiran u gradu Vukovaru.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->