Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.05.2021. 10:20

Job fair Meetup 

Najbolje s prvog dana Job Fair Meetupa

Studenti su od stručnjaka saznali neke tajne upravljanja projektima koje vode ka uspjehu.

Najbolje s prvog dana Job Fair Meetupa

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i u Klubu studenata elektrotehnike, održao se prvi dan drugog po redu Job Fair Meetupa! Prijave za sudjelovanje i dalje su otvorene na službenoj stranici Meetupa. Radionice se održavaju uživo na FER-u, a program iz KSET-a se prati putem Platforme Zoom

Prvu radionicu na FER-u održao je dSpace Engineering, internacionalno poduzeće koje ispituje mehatroničke sustave u automobilskoj industriji. Studentima su odlučili približiti jedan od alata koji svakodnevno koriste, upravljač sklopkama pretvarača kod elektromotornih pogona te ih isprobati na simulatoru i vlastitoj platformi. Polaznici radionice ističu zadovoljstvo: „Drago mi je da je dSpace došao jer su radili real-time simulacije i hardware in the loop, tehnologije čiji je doprinos u današnje vrijeme neprocjenjiv. Bilo je vrlo opušteno, obrađivali smo pokazni primjer na stvarnom uređaju. Za sve FER-ovce koji smatraju da na fakultetu nema dovoljno prakse, imali su odlične priliku da vidite mnogo toga iz prve ruke.“ 

05819ed4-dfd9-45e8-abb3-38618dd57827

U isto vrijeme se u KSET-u održavao prvi blok talkova. CROZ je objasnio zašto je važnija dobra radna ekipa od najnovije opreme, dok je Netgen obrazložio zašto je važno stvoriti ugodnu atmosferu na radnom mjestu i zašto se najčešće do rješenja dolazi u ležernoj atmosferi, tijekom pauze. Uz njih je minus5 predstavio hodogram puta uspona ka poziciji CTO-a. SysKit je pričao o detaljima moćnog programskog jezika TypeScript. Prvi blok zatvorio je Bornfight s pričom o zanimljivom projektu u Saudijskoj Arabiji. Usprkos mnogim problemima, izrada igrice za djecu koja koristi contactless tehnologiju, neočekivano se pokazala jako korisnom u vrijeme pandemije. 

ddc6c930-07f5-4110-9ff6-9b25d4212784

Drugu radionicu na FER-u održao je CROZ na temu mob programminga. Studentima su pripremili primjer koji bi svima koristio u stvarnom životu, deploy proces aplikacije koja prikazuje trenutno stanje pred FER-ovom menzom, Cassandrom.  

U međuvremenu, talkovi su se u KSET-u nastavili jednakim žarom, a prvo je bilo poduzeće FIVE s temom Zero to hero. Na temelju jednog od nedavnih projekata približili su studentima kako izgleda rad na projektu i kako se suočiti s problemima.Visage technologies predstavio je atraktivno tehnološko područje computer visiona i pokazao kako razvijaju visoke razine autonomije u električnim automobilima. Drugi na području computer visiona bio je Real Networks koji je objasnio studentima što sve može moćna kombinacija umjetne inteligencije i računalnog vida

b8f01c50-27a9-4cf6-8757-112bcdc388d1

Posebno zanimljiv nam je bio panel  Tajne upravljanja projektima koje vode uspjehu, u kojem su sudjelovali Katarina Đozović, project manger tvrtke Five, Mladen Geng, operations manager u Bornfightu, Jasmina Begušić, Head of strategic projects iz Microblinka i prof.dr.sc. Željka Car s FER-a. 

Profesorica  Car je rekla da studenti u timovima rade na projektima, a na FER-u ih se potiče da se javljaju za voditelje projekata ako imaju predispozicije. „Svi studenti svakako bi trebali ovladavati tehnologijom, imati osjećaj za posao i znati nešto o tome kako se radi“, ističe prof Car. 

Katarina Đozović iz Fivea pričala je kako novi project manageri imaju mentorship i kroz asistencijsku ulogu se studenti mogu usmjeriti u vođenje projekata. 

Mladen Geng potvrdio je da je iskustvo bitno, ali je važno imati i znanje o tehnologiji.  „Organizacija, soft skill i ekspertiza područja su neke osnove koje trebaju imati osobe koje žele biti project manageri“, kaže Geng. 

Katarina Đozović ukazuje da su važne organizacijske vještine, razvoj tima i komunikacijske vještine jer je potrebna motivacija tima u trenutku kada zapne projekt.  „Cilj je biti integrator koji će sve spojiti i izvući najviše iz tima“, kaže Katarina Đozović. 

Jasmina Begušić ističe i važnost učinkovitosti sastanaka: „Na početku projekta postoji više dugotrajnijih sastanaka, a kad se projekt iskristalizira oni su brži. Bitno je da je tim dobar, pa sastanci mogu biti fokusirani i učinkoviti. Neke sastanke je moguće izbjeći, a neki su krucijalni za posao. Sastanci se moraju voditi kao i projekt, treba znati koji je cilj, važno se pripremiti, prekidati besmislene rasprave i ostati fokusiran“. 

Medijska kuća VIDI koja je već duži niz godina partner Job Faira i Job Fair Meetupa i ove godine tradicionalno održava natječaj koji će studentima omogućiti da na jedan dan postanu Vidijevi IT novinari.

I ZATO: Postavljajte kreativna pitanja vezana uz IT karijere na 2. Job Fair Meetupu jer u sklopu nagradnog natječaja tehnološka medijska kuća @vidi_media dijeli monitore, kućišta i godišnje pretplate na VIDI časopis. Svaki dan dijele se tri drugačije nagrade. Stoga se prijavite na Meetup, uključite online na talk ili panel raspravu, postavite pitanja na koje želite odgovor i možete osvojiti nagradu! 

Za više informacija pratite Job Fair Meetup internetsku stranicu, Facebook stranicu,  Instagram profil i YouTube kanal. Job Fair Meetup organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->