Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.05.2021. 11:04

Job Fair Meetup 

JOB FAIR: preko stotinu pitanja za IT poslodavce

Na FER-u, KSET-u i online platformama održan je sajam poslova namijenjen studentima zainteresiranima za rad u ICT industriji.

JOB FAIR: preko stotinu pitanja za IT poslodavce

Ako je prvi Job Fair Meetup, sajam namijenjen studentima zainteresiranima za rad u ICT industriji, bio poprilično “zatvoren” radi mjera prevencije protiv širenja koronavirusa, za drugi se može reći da je otišao u još veći “lockdown”. Organizatori sajma - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Klub studenata elektrotehnike (KSET), Centar karijera FER-a te Savez Studenta FER-a (SS FER) - nisu imali previše izbora.

6 copy

"Karel Novak, voditelj razvoja softvera u Greyp Bikesu, u svom 'dangerous dip' predavanju objašnjavao je kako su riješili problem streamanja videa s prednje i stražnje kamere uživo"

S obzirom na još uvijek nepovoljnu situaciju oko koronavirusa te nepredvidljive okolnosti vezane za donošenja mjera, odlučili su se na strožu, ali sigurniju varijantu. Drugi Job Fair Meetup održan je sredinom svibnja (10. - 14.), što je inače tradicionalan termin održavanja sajma, pred ljetnu pauzu i razne programe prakse.

5a

"Hands-on: Radionice su se i ovog puta održavale uživo, uz, naravno, stroge mjere prevencije širenja koronavirusa"

 Studenti su mogli fizički prisustvovati samo radionicama, koje su se održavale na FER-u, uz prethodnu prijavu, naravno, dok su se predavanja i panel diskusije nominalno održavali u Klubu studenata elektrotehnike KSET, koje su studenti mogli pratiti tek putem online platformi Zoom, YouTube i Facebook. Usto, networking se održavao online putem Zooma, odnosno soba u kojima su studenti mogli naknadno postavljati pitanja predavačima. Organizatori su i ovaj put snimili te uploadali sva predavanja i panel diskusije za sve koji su nisu mogli stići na sva događanja koja su ih zanimala.

7

"Antun Novosel, senior iOS developer u Trikoderu, govorio je o svom neuobičajenom karijernom putu te izazovima i prilikama koje su ga danas dovele do pozicije senior developera"

Unatoč zatvorenijem pristupu, organizatori su se potrudili privući studente bogatim programom, na kojem je sudjelovalo 56 poslodavaca kroz 45 predavanja, 11 radionica, 4 panel diskusije te 1 hot talk. Predavanja su dodatno bila podijeljena u tri tematske kategorije, koje su se ticale građenja karijere, rješavanja originalnih problema te suvremenih trendova u ICT industriji. Predavanja su pokrila širok raspon tehnologija: od klasičnog web i softver developmenta do machine learning i embedded sistema. S druge strane, panel diskusije su obrađivale nešto šire teme, poput projekt menadžmenta, važnosti 5G-a, informacijske sigurnosti te vođenja startupa.

Nagrade za najbolja pitanja studenata

 Medijska kuća VIDI koja je već duži niz godina partner Job Faira i Job Fair Meetupa i ove godine je tradicionalno održavala natječaj koji je studentima omogućio da na jedan dan postanu Vidijevi IT novinari i svaki dan održavanja sajma osvajaju vrijedne nagrade za najbolja pitanja koja su postavljali ICT tvrtkama. Na ovogodišnjem Job Fair Meetupu smo zabilježili više od 100 pitanja koje su studenti postavili potencijalnim poslodavcima.

Zaposliti se ili pokrenuti startup?

Većina studenata sa STEM fakulteta nakon diplome imaju slatke brige oko toga čiju ponudu za posao prihvatiti. Međutim, sve više studenata se dvoumi oko klasičnog zaposlenja ili pokretanja vlastitog biznisa. Stoga nam je panel diskusija “Iza kulisa startupa: kako uspješno krenuti?” bila posebno zanimljiva jer su studenti mogli dobiti informacije iz prve ruke od pokretača uspješnih startupa kao što su Damir Sabol, suosnivač i CEO Photomatha, Ivan Bešlić, suosnivač i CEO SofaScorea, Dominik Tomičević, CEO Memgrapha te od Matije Srbića, voditelja studentskog poduzetničkog inkubatora SPOCK.

3

Dominik Tomičević, CEO Memgrapha: "Osnivači startupa često nemaju dovoljno dobro razrađene ideje pa trebaju spremni slušati tuđe savjete kako bi opstali"

Sabol je istaknuo da bi studenti trebali iskoristiti razne mogućnosti za upoznavanje s novim tehnologijama koje im se na fakultetu pružaju. Dodao je kako je baš na fakultetu dobio priliku da se upozna s internet tehnologijom, koja je u to vrijeme bila novo i nepoznato područje. Damir je studentima također poručio kako je bitno krenuti i probati pa kasnije učiti na vlastitim greškama.

1

Damir Sabol, suosnivač i CEO Photomatha: "Startup svijet nije za svakoga, danas je situacija drugačija nego kad sam ja počeo s Iskonom i, kasnije, Photomathom / MicroBlinkom. Investitora i prilika za investiciju je mnogo više, ali je i mnogo više konkurencije"

Bešlić je naglasio da ekipa koja pokreće startup mora biti izrazito entuzijastična, spremna raditi i do 12 sati dnevno. Osim toga, on ističe da proizvod isto tako mora imati jasnu priču i potencijal za eksponencijalno skaliranje. Bešlić misli kako današnje generacije, ako se trude i ako su kreativni, imaju šansu uspjeti jer mogu koristiti platforme od nekoliko milijardi korisnika za testiranje svojih ideja.Tomičević je naglasio da je bit startupa što više eksperimentirati. Štoviše, on kaže da originalnu ideju treba “ubiti” što prije, odnosno pivotirati i modificirati ideju da zaista služi potrebama ciljanih korisnika.

2

Ivan Bešlić, suosnivač i CEO SofaScorea: "Nekad smo provocirali sreću odlukama da odbijemo investitora ili potpišemo višegodišnje, financijski teške ugovore, koji su se kasnije pokazali jako dobrima"

Srbić, koji je na panelu govorio iz perspektive voditelja neuspjelog startupa, potvrdio je Tomičevićeve riječi te rekao kako je to jedan od razloga zašto njegov startup nije uspio. Ipak, naglasio je kako se studenti ne bi trebali bojati statistike o velikom broju startup neuspjeha jer će steći mnogo nova znanja i iskustva.

3

Dominik Tomičević, CEO Memgrapha: "Osnivači startupa često nemaju dovoljno dobro razrađene ideje pa trebaju spremni slušati tuđe savjete kako bi opstali"

Hot talk s Tomislavom Carom

Job Fair Meetup nastavio je s praksom hot talka, Q & A intervjuom u kojem gost mora jesti ljuto začinjenu hranu dok odgovara na pitanja organizatora i studenata. Ovaj put je na vruću stolicu sjeo Tomislav Car, suosnivač i CEO Infinuma, a intervju su vodile Nikolina Relić, stručna suradnica u Centru karijera FER-a te Ivona Martinović, studentica FER-a i bivša tajnica udruge SS FER.

Hot Talk Tomislav Car Infinum

Car je s prijateljem osnovao firmu na prvoj godini FER-a, a danas misli da bi mu bilo puno teže uspjeti radi veće konkurencije te još većih očekivanja korisnika i klijenata. Pri pokretanju firme, Car naglašava kako je vrlo važno okružiti se dobrim ljudima. Upitan što više voli raditi - programirati ili upravljati ljudima, otkrio je da mu je potonji posao draži. Što se tiče motivacije zaposlenika, Car misli kako izbor neke kul tehnologije nije toliko važan koliko organizacija firme.

Zanimljivo je da su u Infinumu razvili poseban softver Productive upravo kako bi riješili probleme s organizacijom, a sad to nude kao proizvod na tržištu. Što se tiče karijernog razvoja, Car smatra da sama platforma ili tehnologija nisu toliko bitne te da je najvažnije početi raditi u nekom željenom području. Upitan što bi radio da proda firmu i da mora odabrati drugu karijeru, odgovorio je da bi sjedio na otoku i pisao. Car je za kraj otkrio da ima jako puno ideja koje nije napravio, a jedna on njih je želja za izradom dating aplikacije.

SPOCK - Startup inkubator za studente, istraživače i znanstvenike

Na panelu o vođenju startupa iznimno nam je bilo drago čuti za SPOCK, poseban startup inkubator otvoren studentima, istraživačima i znanstvenicima svih fakulteta. SPOCK vodi Matija Srbić, koji je i sam prošao niz inkubatora i programa za startupe dok je vodio projekt Juvo - Home Friend.

Spock - Matija Srbić

SPOCK je, između ostalog, usmjeren ka stvaranju interdisciplinarnih timova, u kojima jedna strana predlaže ideje i rješenja za, primjerice, agronomsku industriju, a druga strana, tj. studenti i istraživači s FER-a, pruža i implementira tehnička rješenja.

SPOCK funkcionira kao pravi startup program, može se čak reći dodatni predmet u semestru. Program traje šest mjeseci, s radionicama koje se održavaju svaki tjedan, a prima samo šest timova. Većina timova koji ispunjavaju opsežnu prijavu za ovaj izvannastavnički program, za čije se sudjelovanje ne dobivaju posebni bodovi ili ocjene, neće niti upasti u uži krug, što najbolje govori o zanimanju i konkurentnosti studenata za poduzetničke pothvate.

Prijave počinju u listopadu, timovi se biraju u prosincu, a program počinje u siječnju. Prevagu u prijavi i, kasnije, intervjuu s voditeljima inkubatora, odnosi entuzijazam pojedinca ili tima te realna mogućnost izvedbe ideje. Na kraju programa, timovima se pruža mogućnost povezivanja s drugim inkubatorima poput Zagrebačkog inovacijskog centra (Zicer), Algebra Laba i BIRD Academy Poslovne inteligencije.

“Krajnji cilj je pokrenuti deep tech startup ekosustav s FER-om kao polaznom točkom za bilo kojeg istraživača i znanstvenika koji bi želio krenuti u startup svijet”, kaže Srbić, voditelj SPOCK-a.

Job Fair 2021: Panel o sigurnosti 

JobFairMEetup-Panel sigurnost

Robert Perica, Threat Analyst u Reversing labu: "Kad sam bio u osnovnoj školi, nesrećom ili srećom zarazio sam računalo raznim virusima pa sam u jednoj situaciji radi ogromne količine spama stroj morao slati na popravak no to me motiviralo da produbim svoja znanja o razumijevanju sustava. Do kraja srednje škole shvatio sam osnove no tek na fakultetu sam usvojio prave temelje i pridružio se CTF timovima.

U početku se prikupljanje znanja kod mene temeljilo na googlanje ili bolje reći altavistanje, traženje tutoriala sve do trenutka kada sam upisao FER, osobito kolegij arhitektura računala, koji mi je bio temelj razumijevanja za sve drugo što ću kasnije učiti. Najveći skok u znanju je bio kad sam se zaposlio jer sam imao odličnog mentora koji me vodio kroz izazove i postupno kroz sve teže zadatke. Taj princip rada u firmi kroz treninge, radimo i danas. Radi se nekoliko mjeseci na mentoriranju da bi se ljude uputilo na specifične stvari.

Što se tiče osobne zaštite rekao bih jedan praktični savjet, virtualizacija operativnog sustava unutar drugog operativnog sustava kako bi se moglo posjetiti određene lokacije bez da ugrozite svoje računalo. To bi bio dobar početak. Što se tiče dijeljenja podataka, rekao bih jedan citat: Podaci su ispust modernog doba. Sve što radimo svjesno ili nesvjesno, negdje se agregira.

Kroz svaku besplatnu usluga koju konzumirate morate biti svjesni da ste na neki način prodali svoje podatke. Osobno ne koristim društvene mreže no malo mi je komičan potez da se uvodi sve viši nivo sigurnosnih mjera u cilju zaštite privatnih podataka, a društvene mreže su po svojoj prirodi osmišljene da dijele informacije svojih korisnika".

Marko Bursać, Buckhill, DevOps inžinjer: "Trend je da je sigurnost postala primarna stvar. Trebamo o njoj brinut u ranim fazama razvoja softvera. Čak 90% stvari koje naučimo dolazi iz rada, iskustva. Ljudi bi trebali znati da će im Facebook moći ući u slike. Vidimo što je bilo s Appleom u kojemu nijeon  dopusto da Facebook daje personalizirane reklame. Osobno što manje koristim poruke i telefon, koristim vlastite mreže, ne spajam se na wi fi mreže koje ne poznam. Što se tiče desktopa-enkripcija je najbolja stvar koju možete napraviti." 

Jagor Čakmak, INFIGO IS, stručnjak za sigurnost: „Krenuo sam od R&D, preko blue teama sve do red teama. Sad se bavim penetration testingom. Put učenja je da moraš biti solidan programer no ne moraš biti izvrstan, a dalje je učenje u timovima, proučavanje. Kad dođeš u neki tim, bace te jednostavno u vodu i kreneš učiti.

Temelj su formalne edukacije ali 90% je ono što sam kopaš na temelju osnove znanja koje si dobio na faksu u smislu kako računarstvo uopće funkcionira.

Kroz radni vijek kao inženjeri trebamo sagledavati širu sliku i učiti kroz iskustvo. Moraš znati tzv. Threat landcscape. Ako imaš osjetljive podatke moraš imati sigurnu komunikaciju. Ako ste javna osoba i imate milijune followera onda je i vaša privatna komunikacija vrijedna da netko uloži trud da dođe do vaših podataka.

Stjepan Groš, asistent profesor, FER, Voditelj laboratorija za informacijsku sigurnost i privatnost: "Sredinom devedesetih brige o sigurnosti u praksi gotovo da nije bilo. Bilo je kolega na faksu koji su malo hakirali na unixima i maltretirali sistemaše u CIP-u, a poneki i druge kolege, međutim, sigurnost je velikoj većini ljudi koji su dolazili u kontakt s Internetom, i općenito računalnim mrežama, bio velika nepoznanica"Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->