Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2019. 15:57

VIDI e-novation Awards 2019 

Zlatno Teslino jaje za Pixblasters

Kontroler može podržati jako velike video ekrane, čija se površina mjeri u desecima kvadratnih metara.

Zlatno Teslino jaje za Pixblasters

VIDI e-novation natječaj vratio se na velika vrata. Tehološko-medijska kuća u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te poznatim tehnološkim tvrtkama Rimac automobili, ByteLab i drugima nakon osmogodišnje je pauze ponovno organizirala natječaj za hi-tech inovacije. Deseteročlani žiri nakon više mjeseci i nekoliko krugova žiriranja odabrao je među 50 prijavljenih projekata najbolje.

Zlatno Teslino jaje za inovaciju Pixblasters MS1 Video LED Kontroler.  Natječaj "VIDI e-novation" poznat im je od prije, a sad su se javili jer pogled sa strane uvijek dobro dođe jer potiče razmišljanje na drugi način. "Bilo nam je drago što je natječaj ponovno pokrenut. Dobro je da se kod nas takve stvari rade", istaknuo je Gordan Galić.

1

Ekipa koja stoji iza projekta Pixblasters razvila je vlastitu elektroničku pločicu - MS1 video LED kontroler temeljen na tehnologiji FPGA - pomoću koje je moguće napraviti ogromne LED ekrane (koristeći LED trake) i njima upravljati kao da je riječ o običnom računalnom monitoru.

Ovo rješenje, za koje su sami napisali i prateći softver, može funkcionirati na bilo kojem računalu i bilo kojem operativnom sustavu, što znači kako je kompatibilno s postojećim profesionalnim sustavima za digitalno oglašavanje.

U tome Gordan Galić iz Pixblastersa vidi njihovu glavnu prednost u odnosu na konkurenciju. "Naš kontroler može podržati jako velike video ekrane, čija se površina mjeri u desecima kvadratnih metara, uz veliku brzinu osvježavanja. Primjerice, možete 'presvući' cijeli shopping centar u jedan interaktivni video ekran", rekao je Galić.

IZ OPISA PROJEKTA

Video ekrani izrađeni od LED traka nude neke nove mogućnosti u odnosu na tradicionalne ekrane bazirane na krutim LED modulima. LED trake mogu se svijati i lijepiti u različitim oblicima te tako formirati doista velike ekrane čija se površina mjeri u desecima kvadratnih metara. Iako MS1 Video LED kontroler može podržati i HD video rezolucije, već i s manjim rezolucijama mogu se izgraditi veoma atraktivne video instalacije koje zahtijevaju znatno manju gustoću piksela po kvadratnom metru i značajno smanjuju troškove izrade i upravljanja video ekranom.

Pixblasters LED kontroleri potencijalno mogu pretvoriti čitave fasade tržnih centara u video ekrane koji izvješćuju o najnovijim akcijskim prodajama ili jednostavno prikazuju najnovije vijesti zaprimljene putem internetske veze. Samo jedan Pixblasters kontroler može pogoniti 16.384 LED dioda, što se u slučaju uporabe LED traka s 30 dioda po metru pretvara u aktivnu video površinu od 17,7 m2. Moguće je i povezivanje više Pixblasters LED kontrolera te time i implementacija još većih video ekrana.

Pixblasters

Pored toga, ovakvi LED ekrani mogu se koristiti i za jednostavnije svjetleće reklame poput onih koje srećemo na ulazima restorana, u prodavaonicama, benzinskim crpkama i sličnim objektima. Pomoću Pixblasters kontrolera takve reklame jednostavno se pretvaraju u multimedijalne video ekrane. Potrebno je samo zamijeniti pozadinsko LED svjetlo s RGB LED trakama i dodati upravljački sklop izgrađen u kombinaciji Pixblasters kontrolera i računala po izboru koje može biti čak i maleni Raspberry Pi Zero.

Uz pomoć Pixblasters uređaja, video LED ekranima može se upravljati kao običnim računalnim monitorima i tako je moguće prikazati bilo kakav grafički i video sadržaj. Na ovaj način osigurana je i kompatibilnost sa standardnim Digital Signage programima i omogućeno daljinsko upravljanje putem Interneta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI e-novation Pixblasters
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->