Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2019. 15:10

VIDI e-novation Awards 2019 

Srebrno Teslino jaje za Višemostni 3D printer

Što kad bi novi 3D printeri mogli printati višestruko brže nego današnji? Upravo na tome rade u tvrtki Zlarin Strojevi.

Srebrno Teslino jaje za Višemostni 3D printer

Tvrtka Zlarin Strojevi i njihova inovacija Višemostni 3D printer osvojila je Srebrno Teslino jaje na natječaju za hi-tech inovacije VIDI e-novation Awards 2019 kojeg je organizirala tehnološko medijska kuća Vidi u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i uz potporu vodećih hrvatskih tehnoloških tvrtki poput Rimac automobila i Bytelaba.

Vidi_1041

Nakon više krugova žiriranja između rekordnih 50 prijavljenih projekata deseteročlani žiri je odabrao najbolje.

Što kad bi mogao printati nešto višestruko brže nego današnji? Upravo na tome rade u tvrtki Zlarin Strojevi. 

Preciznije rečeno, razvijaju 3D printere s više mostova u kojima svaki od mostova istovremeno radi na istom objektu printanja.

Što je više mostova uključeno, to je printanje brže. Ako ih je tri, posao će biti obavljen tri puta brže nego kad bi koristili standardne printere.

"S deset mostova bilo bi moguće isprintati model automobila u stvarnoj veličini za manje od deset sati", rekao nam je Darko Gojanović, suosnivač i suvlasnik tvrtke Darko strojevi, u kojoj također razvijaju i humanoidne robote.

Vidi_1068

Glavna inovacija je optimizacija dodjeljivanja zadaća ispisa objekta svakom od mostova, tako da nikad ne dođe do preklapanja zadaća između pojedinih mostova i da je pritom svaki most optimalno iskorišten.

I nije riječ o pukoj ideji ili konceptu: imaju dva potpuno funkcionalna printera - jedan s dva, drugi s tri mosta – koji su jedinstveni na svijetu.

Na natječaj "VIDI e-novation 2019." su se prijavili zato što su u tome vidjeli priliku za predstavljanje svoje tehnologije široj javnosti. "Bilo je ugodno razgovarati sa članovima žirija. Pitanja su bila konkretna i stručna", istaknuo je Gojanović.

IZ OPISA PROJEKTA

Osnovni problem današnje tehnologije 3D printanja je notorna sporost i to nezavisno od izbora postojećih tehnologija koje koriste, filament, resin ili prašak. Tehnologija koju donosi tvrtka Zlarin Strojevi koristi termoplastične materijale, a inovacija dolazi u obliku višemostnih printera koji se nalaze u procesu patentiranja. Printeri mogu imati N mostova i X sapnica te ubrzavaju proces printanja N * X puta. To znači, na primjer, ako određeno printanje postojećim printerima traje 120 min, višemostni printer će isto isprintati otprilike u roku od 12 minuta.

Zlarin Strojevi

Značajno ubrzanje je zasnovano na više mostova i više sapnica koje istovremeno printaju objekt, a posebna inovacija je u sinkronizaciji mostova da se ne sudare, kao i optimizacija da se svi maksimalno iskoriste u smislu balansiranja vremena printanja za svaki most. Ubrzano 3D printanje koje donosi inovacija omogućuje uštedu vremena, pojeftinjenje proizvodnje i veću kompetitivnost na tržištu. Pored više mostova koji printaju istovremeno, rješenje donosi originalni software za sinkronizaciju rada mostova, kao i optimizaciju prostora za printanje, tako da se ujednači vrijeme printanja svih mostova.

Za printanje pojedinih proizvoda kao što su tenisice, ubrzanje printanja može iznositi i do 100 puta. U ovom trenutku proizvod se nalazi u fazi naprednog prototipa i s minimalnim izmjenama uskoro će biti spreman za masovnu proizvodnju. Trenutno se razvija brza glava za printanje koja će omogućiti nekoliko stotina puta veća ubrzanja i promijeniti kompletno tržište 3D printanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI e-novation Zlarin strojevi
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->