Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2019. 14:43

VIDI e-novation Awards 

Zlatno Teslino jaje za Omoguru

Ekipa u OmoLab komunikacijama izradila je set alata za olakšavanje čitanja osobama s disleksijom.

Zlatno Teslino jaje za Omoguru

Na svečanoj dodjeli VIDI e-novation Awards 2019, Petar Reić, idejni začetnik Omoguru inovacije za disleksičare održao je prezentaciju kojom je i u toku žiriranja zadivio deseteročlani žiri koji je kroz tri kruga žiriranja među 50 pristiglih projekata odabrao najbolje.

VIDI e-novation je nagrada koju tehnološka medijska kuća VIDI dodjeljuje za najbolje hi-tech inovacije.

Omoguru je jedan od tri projekta kojima su glasovi žirija dodijelili dovoljno glasova kako bi kućama ponijeli najvažniju nagradu natječaja "VIDI e-novation 2019." - zlatno Teslino jaje.

„Lijepo je kad vas ovako zahtjevan žiri prepozna u ovako jakoj konkurenciji. Svima je priznanje potrebno, naročito u startup svijetu gdje su amplitudinalni usponi i padovi svakodnevna pojava.

U bližoj budućnosti fokusirat ćemo se na širenje na američko tržište, gdje trenutno rastemo organski i zadovoljni smo time, ali tražimo partnere koji će nam pomoći ubrzati rast.

Usporedno ćemo razvijati alate koji će omogućiti da Omoguru postane standard u Hrvatskoj, kako bi sva web odredišta mogla ponuditi prilagodbu sadržaja osobama s teškoćama u čitanju“, rekao nam je Petar Reić.

Vidi_1458

Čime je OmoLab zaslužio Zlatno Teslino jaje? Pa, ekipa u OmoLab komunikacijama izradila je set alata za olakšavanje čitanja osobama s disleksijom, u kojem je i dinamički font OmoType, prilagodljiv potrebama pojedine osobe.

Set se još sastoji od mobilne aplikacije OmoReader, dostupne za operativne sustave Android i iOS te besplatnog plug-ina za web-preglednik Chrome, a u razvoju je i aplikacija za web, kao i drugi elementi potrebni za zaokruženi eko-sustav.

Vidi_0791

OmoLab kombinacijom aktivnosti, alata i proizvoda, uz osnaživanje pozicije djece s disleksijom, teži stvaranju globalne zajednice koja destigmatizira disleksiju i potiče na ostvarenje iznimnog potencijala osoba s disleksijom kroz olakšavanje čitanja, učenja, rasta i razvoja u segmentima života za koje je čitanje bitno.

U Hrvatskoj već imaju 10 tisuća korisnika, ali ne namjeravaju stati na tome. Uz pomoć blizu 1,2 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj spremaju se s Omoguruom izaći i na tržište Sjedinjenih Država.

Laboratorij za vizualnu komunikaciju OmoLab okuplja stručnjake, institucije i tvrtke različitih područja s ciljem razvoja komunikacijskih alata za one koji vide svijet drugačijim očima. Ovi alati uključuju OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, Omoguru mobilnu aplikaciju i Omoguru Chrome plugin koji optimiziraju upotrebu OmoType pisma.
OmoType pismo i Omoguru Reader mobilna aplikacija nastali su iz potrebe za rješenjem koje može zadovoljiti individualne potrebe osoba s disleksijom, kada je kćeri osnivača OmoLaba dijagnosticirana disleksija i nijedno dostupno rješenje nije odgovaralo njenim potrebama.

Omolab

Mada već postoje pisma prilagođena za osobe s disleksijom, usporedna testiranja OmoTypea i drugih pisama na skupini djece s disleksijom pokazala su da s hrvatskim rješenjem čitaju 17 % brže, rade 30 % manje grešaka i 30 % bolje ocjenjuju OmoType pismo. Kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti pisma, razvijen je Omoguru Reader koji omogućuje prilagodbu teksta individualnim potrebama, poboljšava brzinu i ritam čitanja, fokus te pruža ugodno iskustvo čitanja. Reakcije korisnika su izvrsne, a cilj OmoLaba je pomoći više od 130 milijuna ljudi, pa su trenutni fokus hrvatski i engleski jezik.

OmoLab razvija i ekosustav u smjeru alata za učenje, pa je s tim ciljem razvijen Chrome plugin koji ima sve osnovne funkcionalnosti Omoguru mobilne aplikacije te omogućava prilagodbu bilo koje web stranice i aplikacije. Sljedeći korak je razvoj Omoguru web aplikacije koja uz navedeno omogućuje da roditelj čita s djetetom te kreiranje vlastitih sadržaja i print materijala za učenje.

Suorganizatori natječaja VIDI e-novation 2019. su Institut Ruđer Bošković te tvrtke Rimac Automobili, partner VIDI e-novation Awards je Porsche, glavni tehnološki partneri su Dell Technologies i Veeam, te agencija HAMAG-BICRO.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI e-novation OmoLab OmoGuru
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->