Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2019. 15:30

VIDI e-novation Awards 2019 

 Srebrno Teslino jaje za Spotsie sustav koji zna gdje ste

Nagradu za najbolje hi-tech inovacije osvojio je sustav za lociranje u zatvorenim prostorima.

 Srebrno Teslino jaje za Spotsie sustav koji zna gdje ste

VIDI e-novation natječaj vratio se na velika vrata. Tehnološka medijska kuća u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te poznatim tehnološkim tvrtkama Rimac automobili, ByteLab i drugima nakon osmogodišnje je pauze ponovno organizirala natječaj za hi-tech inovacije. Deseteročlani žiri nakon više mjeseci i nekoliko krugova žiriranja odabrao je među 50 prijavljenih projekata najbolje.

Srebrno Teslino jaje za najbolje hi-tech inovacije osvojio je sustav za lociranje u zatvorenim prostorima Spotsie, koji je razvila tvrtka Connected Devices. Inovacija se sastoji od fizičke komponente, koja obuhvaća beacone, male uređaje s niskoenergetskom Bluetooth vezom koje se postavlja na osobe i objekte koje se želi pratiti i gatewaye koje se postavlja u prostor kako bi pratili beacone. Tako prikupljene podatke  analizira softver smješten u računalni cloud gdje se, kako je rekao Domagoj Madunić, šef tehnike u tvrtci Spotsie, u stvari događa prava magija.

Vidi_1015

„Startupovima je svako priznanje dobro došlo, pogotovo ovakvo veliko i značajno kakva je VIDI-jeva nagrada e-novation 2019.

Dobro će nam doći jer smo upravo u fazi širenja na nova tržišta. Iduće godine gostovat ćemo u velikom broju europskih država, pa ćemo se potruditi što bolje pozicionirati i etablirati“, rekla nam je Lucija Zlatar po primitku nagrade.

Sustavi nadzora u zatvorenom prostoru već postoje, ali ne rade dovoljno dobro. U Spotsieju u tome vide svoju priliku. "Uspjeli smo postići iznimno visoku stopu preciznosti praćenja. Sa 100 posto sigurnosti možemo reći kako je objekt kojeg nadziremo u nekoj prostoriji, s mogućnošću pogreške od dva metra unutar same prostorije", ustvrdio je Madunić.

Vidi_1034

Prvu primjenu našli su u praćenju radi pojačavanja određenih aktivnosti tijekom sajmova i konferencija, što su i isprobali na više događanja u Zagrebu i Beogradu. "No, naš sustav može biti primjenjen i u razne druge svrhe. Ograničenje je tek maštovitost korisnika", uvjeren je Madunić.

Na natječaj "VIDI e-novation 2019." prijavili su se kako bi testirali svoju ideju, ali i sami sebe. "Pitanja žirija su bila izvrsna, drago mi je što smo se javili", rekao je Madunić. Osvojili su peto mjesto i srebrno Teslino jaje.

IZ OPISA PROJEKTA

Spotsie positioning je IOT baziran lokacijski i navigacijski sustav koji radi u zatvorenim prostorima i omogućuje korisniku da sa 100-postotnom sigurnošću može biti siguran u kojoj se sobi objekti nalaze, a unutar sobe uz točnost od 2 metra. Osim što je razvila softver i napredne algoritme za pozicioniranje, tvrtka Connected Devices koristi i hardver, odnosno gateway i beacon uređaje koji su prilagođeni i nadograđeni prema potrebama rješenja.

Spotsie je moguće primijeniti u raznim industrijama s ciljem pozicioniranja ljudi i objekata, dok je prva u kojoj je sustav implementiran "event management" industrija. U toj industriji Spotsie predstavlja rješenje za povećanje angažiranosti i analitiku na događanjima.

Connected Devices

Uz nativnu mobilnu aplikaciju koja posjetiteljima velikih događanja, primjerice konferencija, omogućava lakšu navigaciju, lociranje prostorije ili štanda, predavači mogu poslati anketu samo osobama na njihovom predavanju. Organizator može poslati obavijest ograničenu na jedno područje, a posjetitelji mogu pronaći člana osoblja u slučaju nužde. Osim toga, organizatori mogu koristiti izvještaje o događanju u realnom vremenu. Primjerice, koja su predavanja bila bolje posjećena i koliko su se posjetitelji zadržali na njima, a mogu unaprijediti i prodaju usmjeravajući kupce prema štandovima s hranom ili drugom ponudom.

Iz korisničke perspektive, mobilna aplikacija ima "matchmaking" sustav koji potiče angažiranost spajajući ljude sličnih interesa i nudi mogućnost dijeljena i broadcastanja kontakata, upravljanje agendom konferencije, preuzimanje sadržaja, profile posjetitelja, izlagača i predavača, social media sharing i još puno toga.

Vezani sadržaji
Ključne riječi VIDI e-novation Spotsie
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->