Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Uspješna transplantacija čitave 3D isprintane lubanje
Članak
Objavljeno: 31.03.2014. 14:24

UMC 

VIDEO: Uspješna transplantacija čitave 3D isprintane lubanje

Kirurzi kažu da je zamjena prave lubanje 3D printanom vrlo jednostavna procedura.

VIDEO: Uspješna transplantacija čitave 3D isprintane lubanje

Znanstvenici nizozemskog centra UMC (University Medical Center) iz Utrechta, izveli su nesvakidašnju operaciju zamjene gotovo čitave lubanje 3D printanom.

Mada je operacija izvedena još prije nekoliko mjeseci, liječnici su tek sada odlučili s ovim izići u javnost, nakon što su se uvjerili da se 22-godišnja pacijentica u potpunosti oporavila.

Procedure zamjene dijela lubanje "pločicama" nisu nikakva novost u kirurgiji, a u posljednje vrijeme se sve češće koristi tehnika 3D printanja, no ovo je prvi slučaj u kojem je pacijentici zamijenjenja gotovo čitava lubanja. 

Razlog zbog kojeg su liječnici bili prisiljeni na zamjenu čitavog gornjeg dijela lubanje dolazi od činjenice da je pacijentica bolovala od anomalije rasta koštane mase lubanje, uslijed čega je kost počela pritiskati mozak, što joj je izazivalo velike bolove, probleme s vidom i druge poteškoće.

Prva faza procedure je uključivala 3D CT skenove lubanje pacijentice, nakon čega je australska tvrtka Anatomics izradila 3D računalni model, korigirajući na njemu anomalije nastale rastom kosti lubanje.

Nakon toga je 3D printerom izrađena lubanja od posebne vrste plastike, koju je vođa kirurškog tima doktora Bon Verwij ugradio na glavu pacijentice, prethodno uklonivši njezinu originalnu lubanju.

Doktor Verwij kaže kako je sama operacija zamjene lubanje 3D printanom predstavljala vrlo jednostavnu proceduru, te vjeruje kako će ovo postati standardni kirurški postupak.  

Nama laicima jedino djeluje malo jezivo to što je 3D lubanja prozirna, mada na nju još dolazi koža i kosa, pa vam nitko neće moći doslovce zaviriti u glavu.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->