Nalazite se
  • Zdravlje
  • Tumori u svemiru postaju slabiji
Članak
Objavljeno: 19.02.2014. 14:20

Svemirska medicina 

Tumori u svemiru postaju slabiji

Jako agresivni tumori na Zemlji, postaju znatno slabiji u uvjetima mikrogravitacije.

Tumori u svemiru postaju slabiji

Znanstvenici koji se bave medicinskim istraživanjima, u posljednjih nekoliko godina po rješenja su otišli s naše planete.

Gravitacija u nižoj orbiti planete Zemlje je deset tisuća do milijun puta slabija nego na površini Zemlje, što istraživačima omogućuje proučavanje ponašanja stanica koje je inače skriveno djelovanjem gravitacije. Drugim riječima, gravitacija na Zemlji zavarava znanstvenike. 

Promjene koje se događaju bez gravitacije su velike. Mijenja se oblik stanica, način na koji rastu, geni koje aktiviraju i proteini koje tvore. Osim toga, površina crvenih krvnih stanica u Svemiru je bila neravna, što se promijenilo samo nekoliko sati nakon povratka na Zemlju. Ponašanje 1.632 gena (uključujući i one povezane sa smrću stanica i suzbijanjem tumora) drugačije je u mikrogravitaciji. 

Proučavanje stanica u mikrogravitaciji ima i druge prednosti. Na Zemlji se stanice uzgajaju na ravnoj površini, a u Svemiru u trodimenzionalnom okruženju živog ljudskog organa. Zbog toga se lakše dolazi do ispravnih rezultata testiranja djelovanja lijekova na promjene na stanicama. 

Istraživači su dokazali kako su neki tumori koji su na Zemlji veoma agresivni postali znatno slabiji u mikrogravitaciji. Potrebno je razumjeti genetske i stanične procese koji se odvijaju u Svemiru kako bi znanstvenici mogli raditi na liječenju koje bi postiglo isti učinak na Zemlji. Ovo istraživanje je veliki korak, jer znanstvenicima pomaže da razumiju složene procese života i mehanizme koji koče razvoj raka u mikrogravitaciji. Zbog toga se znanstvenici nadaju kako će im ovo istraživanje pomoći u pronalasku lijeka protiv tumora otpornih na liječenje koje se trenutno primjenjuje. 

Poznato je da mikrogravitacija ima negativno djelovanje na ljudsko tijelo te da neki mikroorganizmi u njoj postaju još zarazniji, no sada znamo da nije sve tako crno jer stanice proučavane u Svemiru pomažu znanstvenicima da razumiju procese koji uzrokuju maligne tumore, što im olakšava pronalaženje lijekova. 

Izvor: Znano.stVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->