Nalazite se
  • Zdravlje
  • Umjetna pužnica bez vanjskog hardvera
Članak
Objavljeno: 10.02.2014. 13:28

MIT 

Umjetna pužnica bez vanjskog hardvera

Znanstvenici razvijaju kohlearni implantat za čije korištenje neće biti potrebna vanjska jedinica.

Umjetna pužnica bez vanjskog hardvera

Umjetna pužnica ili kohlearni implantat funkcionira na taj način da ugradnjom elektrode u pužnicu zaobilazi oštećene slušne stanice i dovodi podražaj do ogranaka slušnog živca. Na taj način omogućuje čujnost i u onim slučajevima kada to zbog jačine oštećenja nije moguće postići slušnim pomagalima. Uređaj (slika gore) sastoji se od vanjskog dijela (mikrofona, procesora govora i zavojnice/prijenosnika) i unutarnjeg dijela (prijemnika /stimulatora i elektrode).

Znanstvenici MIT-a, MTL-a (Microsystems Technology Laboratory), MEEI-a (Massachusetts Eye and Ear Infirmary) i HMS-a (Harvard Medical School), razvijaju implantat koji će u potpunosti ukloniti potrebu za vanjskim dijelom opreme. Njihova inovacija se temelji na mikroprocesoru niske potrošnje koji može obaviti čitav posao dosadašnjih implantata, hvatanjem zvukova i konvertiranjem u električne signale, bez vanjskog hardvera na pacijentovom uhu ili glavi.

Pored toga ovaj implantat posjeduje baterije koje se mogu puniti bežično, te će omogućiti 8-satno neprekidno korištenje prije potrebe za novim punjenjem. Prototip bežičnog punjača koji je proizveo MIT može se spojiti na bilo koji mobilni telefon, te je u stanju napuniti implantat za manje od dvije minute.

Znanstveni rad koji opisuje detalje ove tehnologije biti će predstavljen ovog tjedna na konferenciji International Solid-State Circuits (ISSCC) u San Franciscu.

"Ideja našeg dizajna je da korištenjem telefona preko adaptora punite implantat bežično, bez da ga spajate žicom, a možete zamisliti i pametni jastuk koji bi vam ga mogao puniti dok spavate", navodi MIT-ev znanstvenik Anantha Chandrakasan. 

Izvor: MITVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->