Nalazite se
  • Zdravlje
  • Vinske mušice otkrivaju "prekidač" za nesanicu
Članak
Objavljeno: 11.03.2014. 10:16

Sveučilište Oxford 

Vinske mušice otkrivaju "prekidač" za nesanicu

Otkriće mehanizma koji upozorava da je vrijeme za san važno je protiv bolesti povezanih s nesanicom.

Vinske mušice otkrivaju "prekidač" za nesanicu

Nesanica je poremećaj spavanja koja uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja. Može biti klasificirana kao prolazna (kratkoročna), povremena (javlja se ponekad) i kronična (konstantna). Gotovo svatko ima povremene probleme s nesanicom, i muškarci i žene.

Dvije studije znanstvenika iz bolnice Brigham and Women's Hospital (BWH) i odjela psihijatrije sa Sveučilišta iz Kalifornije u San Diegu, ukazale su da je veliki postotak osoba preminulih od posljedica kardiovaskularnih bolesti (čak 32% muškaraca) imao simptome nesanice, kao i da nesanica može dovesti do problema s memorijom i koncentracijom.

Znanstvenici na Sveučilištu u Oxfordu smatraju da su otkrili prekidač koji bih pomogao u borbi protiv poremećaja spavanja, kao što je nesanica. Smatraju da prekidač funkcionira reguliranjem neurona ili živčanih stanica u mozgu te ga opisuju kao homeostat koji upozorava organizam kada je osoba budna previše sati, a pali se kada je tijelo umorno.

Znanstvenici su otkrili da kod vinskih mušica postoji određeni molekularni sastav koji prisiljava neurone na funkcioniranje i upozoravanje da je vrijeme za san te smatraju da kod ljudi također postoji sličan molekularni sustav u mozgu. Svoju teoriju o prekidaču su prikazali uklanjanjem homeostat neurona iz mozga skupini vinskih mušica što ih je dovelo do spoznaje da vinske mušice bez relevantnih neurona nisu imale redovit san.

Na osnovi tih otkrića znanstvenici pokušavaju naći način kako kod čovjeka aktivirati prekidač za spavanje tako da se može koristiti za liječenje nesanice. 

Izvor: Znano.stVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->