Nalazite se
  • Zdravlje
  • 3D isprintano srce za 10 godina
Članak
Objavljeno: 29.11.2013. 13:57

Printanje organa 

3D isprintano srce za 10 godina

Tim znanstvenika već je uspješno isprintao koronarnu arteriju i najmanje krvne žile srca.

3D isprintano srce za 10 godina

Stuart K. Williams je jedan od vodećih znanstvenika koji rade na razvoju 3D printanih organa. On je izvršni direktor i znanstvenik na Cardiovascular Innovation Institutu, a na ideju da proizvede srce ga je potaknuo rad kolege Charlesa Lindbergha koji je u velikoj mjeri doprinio napretku medicine. 

Tim znanstvenika, među kojima je i Williams, već je proizveo koronarnu arteriju i isprintao najmanje krvne žile srca. Istraživanje je na ovaj način napredovalo jer se isprintane 3D krvne žile mogu povezati s tkivom primatelja i tako omogućiti normalan optok krvi u isprintanom tkivu. Znanstvenici ne žele printati dio po dio, nego cijelo srce. Time bi mogli ne samo izliječiti srce, nego ga i zamijeniti. 

Za sada je rad bioprintera usmjeren na udvostručavanje manjih dijelova, ali planiraju isprintati organ u cjelini u razdoblju od tri sata. Pri tome bi srcu trebao još jedan tjedan izvan tijela kako bi sazrelo. Neki dijelovi, kao što su zalisci i najveće krvne žile će se morati isprintati unaprijed. Cijeli proces bi se završio povezivanjem srca, zalistaka i velikih krvnih žila. 

Kako bi se ovaj proces mogao provesti, potrebno je obaviti i pripreme. U operacijskoj sali će se pacijentu uzeti dio masnog tkiva i izdvojiti regenerativne stanice. Njih će liječnici pomiješati s otopinom koja sadrži vanstaničnu matricu molekula i drugih čimbenika, nakon čega će sve staviti u bioprinter. Tada će bioprinter proizvesti srce. 

Promjene koje će se uvesti pri printanju cijelog srca vezane su za poticanje prirodnog procesa samostalnog organiziranja stanica u srcu. Stanice bi se spojile i ispreplele, kao i 3D krvne žile s krvnim žilama primatelja čime bi krv prirodno tekla isprintanim žilama. Ovako bi razni dijelovi cjeline bili zajedno, a manje krvne žile bi povezale dijelove cjeline kako bi svaki dio dobio hranjive sastojke koji su mu potrebni. 

Williams vjeruje da će bioprintanje srca biti jednostavno jer je za njega ono samo pumpa s cjevčicama koje je potrebno povezati, te smatra kako ćemo kroz 10 godina moći vidjeti potpuno funkcionalno 3D isprintano srce. 

Izvori: Znano.st, Cardiovascular Innovation InstituteVezani sadržaji
Ključne riječi 3D printanje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->