Nalazite se
  • Zdravlje
  • IBM-ov analitički sustav predviđa infarkt
Članak
Objavljeno: 23.02.2014. 12:18

IBM 

IBM-ov analitički sustav predviđa infarkt

Obrada podataka otkrila 8.500 pacijenata s rizikom od srčanog udara u jednoj američkoj bolnici.

IBM-ov analitički sustav predviđa infarkt

IBM i američka klinika Carilion objavili su rezultate testiranja pilot programa za analitičko predviđanje srčanog infarkta, koji je razvijen u suradnji IBM-a, Epica i klinike Carilion.

Rezultati studije su ukazali na uspješnost modeliranja podataka prema elektronskim medicinskim podacima (EMR-ovima), te bilješkama liječnika i dokumentima koji se obično ne analiziraju.

Koristeći IBM-ovu tehnologiju procesiranja prirodnim jezikom koju posjeduje i najnaprednije IBM-ovo superračunalo Watson, znanstvenici su bili u mogućnosti od tih nestrukturiranih podataka dobiti detaljne podatke o svakom pacijentu čiji su podaci bili uključeni u studiju. Taj model na kraju je identificirao 8.500 pacijenta s rizikom od srčanog udara s točnošću od 85%, a među njima je pronašao i 3.500 pacijenata koji su promakli svim drugim klasičnim metodama predviđanja od strane medicinskih dijagnostičara.

Srčani zastoji su jedan od najčešćih razloga hospitalizacije ljudi starijih od 65 godina u SAD-u, a troškovi koje uzrokuju koštaju američku naciju oko 32 milijarde dolara godišnje.

IBM-ova tehnologija procesiranja prirodnim jezikom koja se koristi i u Watsonovom kognitivnom sustavu, može razumjeti informaciju prikazanu prirodnim jezikom, te pronaći određene uzorke u velikim količinama podataka.

Očekuje se da će se kod pacijenata koje je otkrila IBM-ova tehnologija, unutar jedne godinu razviti bolest, te su kandidati za posebnu zdravstvenu skrb i rane intervencije.

Izvor: IBM

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->