Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Dovršen prvi medicinski trikorder
Članak
Objavljeno: 15.07.2013. 13:41

Scanadu Scout 

VIDEO: Dovršen prvi medicinski trikorder

Mada je ovaj uređaj još uvijek daleko od trikordera iz Star Treka, predstavlja zanimljiv gadget.

VIDEO: Dovršen prvi medicinski trikorder

Znanstvenici, liječnici i inženjeri američke tvrtke Scanadu na Indiegogo portalu su objavili projekt Scanadu Scout, koji kako kažu, predstavlja "prvi medicinski dijagnostički trikorder".

Nakon što su objavili svoj projekt na poznatom "crowdsourcing" portalu, tražili su investiciju u visini od 100.000 dolara. Na današnji dan, 6 dana prije isteka njihove kampanje, projekt je prikupio čak 1.460.888 dolara, što je i više nego dovoljno da ga se dovede na tržište, gdje će se prodavati po cijeni od 200 dolara, odnosno nekih 1.155 kn.

Mada u svim promo materijalima koriste riječ trikorder, jasno je da ovaj uređaj ne predstavlja onaj legendarni gadget iz Star Trek TV serija, pa bi svaki iole iskusniji trekie ovo s užitkom mogao ismijati.

simple_scout

No s druge strane, obzirom da su senzori uređaja u stanju pratiti vaš ritam srčanih otkucaja, temperaturu tijela, Sp02 (zasićenost periferne krvi kisikom), disanje, krvni tlak, ECG, te razinu emocionalnog stresa, radi se o prilično naprednom dijagnostičkom uređaju namijenjenom za "kućne potrebe" koji može obaviti preliminarne testove navedenih tjelesnih funkcija, pa ako nađe neke "nenormalnosti" savjetovat će vam odlazak liječniku na detaljne preglede.

scout test

Uređaj preko Bluetootha radi sa Scout aplikacijom za pametne Android i iOS telefone, koja će vam prikazivati sve željene rezulate na zaslonu mobitela, a tvrtka kaže kako je izrađen oko 32-bitne RTOS Micrium platforme, iste koju koristi NASA-in SAM instrument (Sample Analysis at Mars) za testiranje uzoraka Marsova tla.

Valja naglasiti da se Scanadu Scout još neće naći u slobodnoj prodaji kao medicinski uređaj, jer bi za takvo nešto trebao proći detaljne testove i studije Američke federalne agencije za promet lijekova (FDA) koja odobrava medicinska pomagala i dijagnostičke uređaje, no tvrtka Scanadu kaže kako im je upravo to namjera čim prikupe potrebna sredstva za pokretanje znanstvenih i kliničkih ispitivanja. 

testiranje scoutom

Također kažu kako će onima koji su svojim investicijama poduprli projekt, omogućiti da se izjasne želi li i sami sudjelovati u studijama i kliničkim ispitivanjima, kako bi se čim više ubrzao proces odobravanja od strane FDA. 

Izvor: Indiegogo

VIDEO: Scanadu ScoutVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->