Nalazite se
  • Zdravlje
  • Operacija mozga uživo preko Twittera i Vine videa
Članak
Objavljeno: 24.05.2013. 10:53

UCLA 

Operacija mozga uživo preko Twittera i Vine videa

Pacijentu je u budnom stanju operiran mozak, a sve se prenosilo uživo preko Interneta.

Operacija mozga uživo preko Twittera i Vine videa

U današnje doba postalo je uobičajeno da se preko Interneta uživo prenose konferencije, koncerti, sportska događanja, vijesti s ratišta, ali i mnoštvo stvari koje se uživo nekoć nije usudila prikazivati ni televizija.

Sada je sveučilišna medicinska organizacija UCLA Health System iz Los Angelesa omogućila svim znatiželjnicima da uživo prate ugradnju moždanog pacemakera u pacijenta s Parkinsonovom bolesti, koji je tijekom operacije bio budan, te je čak svirao i gitaru.

Mada ova operacija nije neka senzacija, jer ih je UCLA do sada obavila više od 500, ovo je bilo prvi puta da se prenosila uživo preko Twittera, te putem većeg broja kratkih Vine videa  trajanja po 7 sekundi, koji su prikazivali različite faze operacije.

operacija 2

Pacijent Brad Carter, glumac iz LA-a, glazbenik i stand-up komičar, koji se na operaciju odlučio zbog tremora (drhtanja ruku) uslijed Parkinsonove bolesti, dopustio je takav živi prijenos, te je ujedno i aktivno sudjelovao u njemu. Nakon ugradnje moždanog pacemakera Brad je pokazao kako mu se poboljšala motorika, pa je bio u stanju znatno bolje svirati gitaru.

UCLA kaže kako je ovaj živi prijenos izvela kako bi pacijentima širom svijeta pokazala da čak ni operacije mozga nisu ništa strašno, posebice stoga da u to uvjeri 10 milijuna Amerikanaca koji boluju od kroničnih tremora i milijun koji imaju Parkinsonovu bolest.

Kratke Vine filmove možete pogledati na Twitter stranici UCLA Healtha na ovoj poveznici: https://twitter.com/UCLAHealth/media/grid

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->