Nalazite se
  • Zdravlje
  • Wnt protein regenerira amputirane prste
Članak
Objavljeno: 16.06.2013. 09:13

Matične stanice 

Wnt protein regenerira amputirane prste

Matične stanice u noktima sisavcima omogućuju svojstva regeneracije poput guštera.

Wnt protein regenerira amputirane prste

Vjerojatno smo svi na satu biologije slušali o svojstvu guštera da im nakon amputacije repa izraste novi, no kod ljudi, odnosno svih sisavaca, takvo svojstvo regeneracije ne postoji.

No sve se promijenilo zahvaljujući neobičnom slučaju Deepe Kulkarni koja je postala poznata, kada je prije nekoliko godina u showu Oprah Winfrey ispričala kako joj je nakon slučajne amputacije vrha prsta (vratima), doktor Stephen Badylak sa Sveučilišta u Pittsburgu rekao da joj može regenerirati prst pomoću preparata pod nazivom MatriStem. Nakon sedam tjedana njegovog tretmana vrh prsta joj se u potpunosti regenerirao, usprkos tvrdnjama svih drugih liječnika da je to nemoguće.

Istraživanja koja su potom uslijedila, ustanovila su da je do regeneracije najvjerojatnije došlo zbog toga što je na prstu ostao dio njezinog nokta, uključujući korijen, lunulu i maticu.

Studija dermatologa i biologa matičnih stanica dr. Mayumi Itoa iz medicinskog centra Langone na Sveučilištu NYU, koja je ovih dana objavljena u časopisu Nature, otkrila je novu vrstu matičnih stanica u noktima koje su se pokazale učinkovitim u regeneraciji amputiranih vrhova prstiju kod miševa, no taj proces zahtijeva da dio nokta bude netaknut.

Dalja istraživanja su ukazala da je za regeneraciju odgovorna grupa proteina pod nazivom Wnt-ovi. Uz njihovu prisutnost stanice vrhova prstiju pomažu živčanim stanicama u izradi kemikalija rasta koje obnavljaju kost i tkivo vrhova prstiju miševa.

Tada su Ito i njegov tim istraživali mogu li se vrhovi prstiju regenerirati i kada se veći dio tkiva koje stvara Wnt-ove ukloni.

Iznenađujuće, genetičkom prisilom ostatka tkiva da prozvodi Wnt-ove, znanstvenici su bili u stanju regenerirati kost i tkivo vrha prsta.

Ova istraživanja ukazuju da su matične stanice u noktima i Wnt proteini dovoljni za regeneraciju udova, pa bi ovo u budućnosti moglo imati dalekosežne posljedice po regeneraciju čitavih udova ljudi, mada se za sada istraživanja još uvijek provode samo na miševima. 

Izvor: Nature

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->