Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: iPad 2 opasan za pacijente sa srčanim implantatima
Članak
Objavljeno: 22.05.2013. 14:57

Gianna Chien 

VIDEO: iPad 2 opasan za pacijente sa srčanim implantatima

Studija četrnaestogodišnje srednjoškolke zainteresirala ugledne medicinske krugove.

VIDEO: iPad 2 opasan za pacijente sa srčanim implantatima

Više od 8.000 liječnika koji su se našli na konferenciji članova društva Heart Rhythm Society, stručnjaka za bolesti srca i srčane implantate, svjedočili su izlaganju mlade četrnaestogodišnje srednjoškolke Gianne Chien iz Stocktona u Kaliforniji, koja im je prezentirala rezultate svoje studije na 26 pacijenata s implantiranim ICD-om (implantabilni kardioverter-defibrilator), uređajem nalik na pacemaker, koji služi za otkrivanje i trenutačno prekidanje zloćudnih poremećaja srčanog ritma.

Giannina studija koju je provela uz pomoć svojeg oca, kardiološkog elektrofiziologa Waltera Chiena, ukazala je na mogućnost opasnih interferenci iPada 2 na srčane implantate u slučajevima kada osoba drži Appleov tablet na prsima.

ICD

ICD, srčani implantat sličan pacemakeru.

Mada njezina studija nije pobijedila čak ni na školskom natječaju učeničkih znanstvenih projekata, ugledni liječnici su u njoj prepoznali nešto što je promaklo njima, pa je stoga dobila čast da održi prezentaciju među najuglednijim američkim stručnjacima za srčane implantate.

Osnovni problem zbog kojeg iPad 2 može stvoriti velike probleme u radu ICD-a je u tome što koristi 30 magneta kako bi držao poklopac. Mada ti magneti nisu dovoljno snažni da bi stvorili poteškoće kada se drže na uobičajenim udaljenostima od tijela, pri naslanjanju tableta na prsa može doći do električnog udara koji će restartati ili zaustaviti srce.

"Stoga bi pacijenti s ugrađenim implantatima morali biti vrlo oprezni i ne dopustiti si da zaspu s iPadom 2 na prsima, jer bi ih to moglo koštati života", kaže John Day, šef odjela za srčani ritam u medicinskom centru Intermountain u Murrayu, Utah.

"Magneti u poklopcu bi mogli slučajno isključiti implantat. Definitivno mislim da ljudi trebaju biti na to upozoreni. Stoga sam i prezentirala ovu studiju", navodi Gianne Chien. 

Portal Bloomberg koji je objavio ovu priču, pokušao je dobiti izjavu od Trudy Muller, glasnogovornice Applea, koja nije htjela komentirati samu studiju, no rekla je da Appleova testiranja nisu ukazala na bilo kakve rizike od tehnologije iPada, ukoliko se koristi prema uputama u kojima se upozorava na moguće interference uslijed radio frekvencija, pa pacijenti s pacemakerima ne bi smjeli koristiti uređaj na udaljenosti manjoj od 6 inča (15,2 cm).

Chien smatra kako bi se upozorenja o riziku trebala posebno isticati, jer mnogi korisnici, posebice starije osobe, nisu svjesne opasnosti.

"Pacijenti s defibrilatorom i dalje mogu kupovati Appleove proizvode, samo ih ne bi smjeli stavljati na svoja prsa", kaže mlada Gianna, koja sebe u budućnosti ne vidi u medicini.  

VIDEO: iPad 2 opasan za pacijente sa srčanim implantatima 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->