Nalazite se
  • Zdravlje
  • Je li lijek protiv HIV-a/AIDS-a na dohvat ruke
Članak
Objavljeno: 30.04.2013. 23:19

HIV 

Je li lijek protiv HIV-a/AIDS-a na dohvat ruke

Znanstvenici tvrde kako se nalazimo na pragu otkrivanja lijeka protiv HIV-a.

Je li lijek protiv HIV-a/AIDS-a na dohvat ruke

U posljednje se vrijeme mnogo govori o potencijalnom lijeku protiv HIV-a koji bi olakšao i spasio živote mnogih pogođenih tih virusom. Čini se da je otkrivanje tog lijeka nadohvat ruke. 

Danski znanstvenici očekuju rezultate koji će pokazati da je pronalazak masovno distributivnog i pristupačnog lijeka za HIV moguć, te provode klinička istraživanja za testiranje nove strategije u kojoj je HIV maknut s ljudskog DNK i trajno uništen od strane imunološkog sustava. 

Ovaj napredak će predstavljati dramatičan korak naprijed u pokušaju da se pronađe lijek za virus koji uzrokuje AIDS. Znanstvenici trenutno provode testna liječenja na ljudima, u nadi da će dokazati da je ovo liječenje uspješno, a već je u laboratorijskim testovima bilo utvrđeno da liječenje funkcionira. 

Tehnika uključuje otpuštanje HIV-a iz "rezervoara" koje tvori u DNK u stanicama i premješta ga na površinu stanica. Jednom kada dođe do površine, prirodni imunološki sustav tijela potaknut cjepivom može ubiti virus. 

Dr. Ole Sogaard, viši istraživač na Aarhus University Hospital u Danskoj, kaže kako je gotovo siguran da ćemo biti uspješni u otpuštanju zaliha HIV-a, a izazov će biti usmjeriti imunološki sustav pacijenata da prepozna virus i uništi ga što ovisi o jačini i osjetljivosti pojedinog imunološkog sustava.

 In vitro studije na ovoj novoj tehnici (one koje koriste ljudske stanice u laboratoriju) pokazale su da je toliko uspješna da je u siječnju Dansko istraživačko vijeće dodijelilo timu 12 milijuna danskih kruna (1,5 milijuna funti) da nastave svoja klinička istraživanja na ljudima. Te su studije sada u tijeku, a prema riječima dr. Sogaarda, rani znakovi su vrlo obećavajući.  

Petnaest pacijenata trenutačno sudjeluje u ispitivanjima i ako se dokaže da su uspješno izliječeni od HIV-a, lijek će biti testiran na višoj razini. 

Dr. Sogaard je naglasio da lijek nije isto kao preventivna cjepiva i da je podizanje svijesti o nesigurnom ponašanju, uključujući seks bez zaštite i dijeljenje igle, i dalje od presudne važnosti u borbi protiv HIV-a. 

Istraživanje danskog tima je među najnaprednijima i najbržima u svijetu i to je zato što imaju najmoderniji proces primjenjivanja najnovijih osnovnih znanstvenih otkrića na klinička ispitivanja. To znači da znanstvenici mogu napredovati brže prema kliničkim ispitivanjima, ubrzavajući proces i postižući pouzdane rezultate prije nego mnogi drugi. 

Tehnika koristi lijekove zvane HDAC inhibitori koji se inače koriste u liječenju raka kako bi istjerali HIV iz pacijentovog DNK. Danski istraživači koriste posebno snažnu vrstu HDAC inhibitora koji se zove Panobinostat. 

Prije pet godina vrijedio je opći konsenzus da se virus ne može se izliječiti. Ali onda je Timothy Ray Brown, koji je bolovao od HIV-a i postao poznat pod imenom Berlinski pacijent, razvio leukemiju. Imao je presađivanje koštane srži od donatora s rijetkom genetskom mutacijom koja je njegove stanice učinila otpornima na HIV. Kao rezultat toga, u 2007. godini, Brown je postao prvi čovjek koji je ikada bio potpuno izliječen od bolesti. 

Masovno repliciranje tog postupka je nemoguće, no Brownov slučaj je izazvao korjenite promjene u istraživanjima, a znanstvenici stavljaju naglasak na pronalaženje lijeka, kao i na suzbijanje simptoma. 

Trenutno se provode dva osnovna pristupa. Prvi je genska terapija čiji je cilj da se pacijentov imunološki sustav učini otpornim na HIV, što je složen i skup pristup i nije lako prenosiv na različite genske uzorke diljem svijeta, a drugi pristup je onaj koji provode dr. Sogaard i njegovi kolege u Danskoj, CHERUB grupa u Britaniji, i drugi laboratoriji u SAD-u i Europi. 

Izvor: Znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->