Nalazite se
  • Zdravlje
  • USB stick otkriva koliko je HIV virusa u krvi
Članak
Objavljeno: 13.11.2016. 11:01

Imperial College London 

USB stick otkriva koliko je HIV virusa u krvi

Testiranje je ukazalo na učinkovitost u detektiranju količine virusa s 88,8 posto točnosti.

USB stick otkriva koliko je HIV virusa u krvi

Prije četiri godine na tržištu se pojavio oralni OraQuick test, koji omogućuje svakome da se testira na HIV i u samo 20 minuta dobije rezultat je li HIV pozitivan ili nije.

Taj je test prilično koristan onima koji se žele testirati anonimno kod svoje kuće, no test u USB sticku kojeg je razvio Imperial College London u suradnji s tvrtkom DNA Electronics znatno je opsežniji, jer u istom roku može detektirati točnu količinu virusa iz samo jedne kapljice krvi.

To znači da se može koristiti u samom tretmanu liječenja od HIV-a, jer može omogućiti pacijentima i liječnicima saznanje o učinkovitosti terapije koja se provodi.

srep36000-f1

Uređaj koristi čip mobilnog telefona i posjeduje mjesto na koje se postavi kap krvi. Ako je u uzorku krvi prisutan HIV virus, on će pokrenuti promjenu u kiselosti koju će čip pretvoriti u električni signal. Kada se USB stick uključi u računalo, signal će biti obrađen u softveru koji će izbaciti točan rezultat o količini virusa u krvi.

Tijekom studije koja je obuhvatila 990 uzoraka, USB stick se pokazao učinkovitim s 88,8 posto točnosti, a precizni rezultati su se dobivali za samo 20,8 minuta.

Znanstvenici ga sada namjeravaju usavršiti da postane još točniji, a istovremeno istražuju mogućnost detekcije i za druge viruse poput hepatitisa.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->