Nalazite se
  • Zdravlje
  • Privremene nanotech tetovaže prate facijalne izraze
Članak
Objavljeno: 12.07.2016. 15:40

Nanotech Tattoo 

Privremene nanotech tetovaže prate facijalne izraze

Ova tehnologija bi svoju primjenu naći u istraživanju ali i u umjetnim udovima.

Privremene nanotech tetovaže prate facijalne izraze

Privremene elektronske tetovaže nisu potpuno nova stvar u svijetu znanstvenih istraživanja, no najnovija među njima već omogućuje primjenu u medicinskim aplikacijama.

Znanstvenici Sveučilišta u Tel Avivu razvili su tanku neinvazivnu elektrodu od ugljika koja se može postaviti na kožu kako bi mjerila aktivnosti mišića i živaca, te bi se uskoro mogla primjenjivati u tretmanima za popravljanje oštećenog tkiva.

Znanstvenik Yael Hanein koji je proizveo ovu "tetovažu", smatra da predstavlja dobru alternativu elektromiografiji (EMG), odnosno medicinskoj pretrazi kojom se snima i mjeri električna aktivnost određenih mišića i živaca.

"Obzirom da EMG predstavlja neugodnu medicinsku proceduru koja uključuje umetanje elektroda direktno u mišićno tkivo, ili postavljanje nepouzdanih površinskih elektroda uz pomoć ljepljivog gela, naše tetovaže omogućuju pacijentima da ih nose tijekom svojih cjelodnevnih rutina, pri čemu prate aktivnosti rada živaca i mišića", navodi profesor Hanein. "Naša ideja je da ih zalijepite i potom zaboravite na njih", dodaje.

Osim za potrebe rehabilitacije, Henein vjeruje da bi se uređaj mogao koristiti i za proučavanje praćenja facijalnih izraza koji odražavaju emotivna stanja, pri čemu bi se koristio softver za prepoznavanje.

Profesor Henein vjeruje da bi se tetovaže mogle prakticirati i za praćenje koncentriranosti vozača tijekom vožnje, za unaprjeđivanje kontrole mišića kod žrtava moždanog udara, pa čak i kao sučelje za upravljanje umjetnim udovima.

Izvor: American Friends of Tel Aviv University

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->