Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Ultrazvučni implantat u borbi protiv tumora mozga
Članak
Objavljeno: 21.06.2016. 15:01

SonoCloud 

VIDEO: Ultrazvučni implantat u borbi protiv tumora mozga

Sustav je uspješno testiran na 15 pacijenata, te bi mogao biti komercijalno dostupan 2020. godine.

VIDEO: Ultrazvučni implantat u borbi protiv tumora mozga

Jedna od najvećih poteškoća u liječenju tumora na mozgu je u tome što do njih dolazi samo vrlo limitirana količina kemoterapijskih lijekova. Krvne žile na mozgu su vrlo usko povezane sa stanicama koje zadržavaju toksine i patogene, što je s jedne strane dobra stvar, no loše je što taj prirodni mehanizam sprječava i dostavu lijekova ka tumorima.

Tim francuskih znanstvenika već nekoliko godina radi na ultrazvučnom implantatu koji je napravljen s ciljem da omogući lijekovima prolazak kroz tu barijeru moždane krvi, a nedavno su održali kliničko pilot testiranje na 15 pacijenata sa zloćudnim tumorom glioblastomom, koje je ukazalo da tehnika uspješno omogućuje dostavu veće količine lijekova.

sonocloud

Implantat pod nazivom SonoCloud je veličine od samo 11,5 mm u primjeru, a liječnici ga mogu implantirati prilikom uzimanja uzorka tkiva za biopsiju. Kada dođe vrijeme za dostavu kemoterapije, u pacijentov krvotok će injektirati mikroskopski sitne mjehuriće, koji će prolaziti kroz "dobro branjene" barijere krvnih žila, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Nakon toga će aktivirati uređaj koji će emitirati ultrazvuk u mozak dvije minute kako bi aktivirao mikromjehuriće, koji će vibracijom otvoriti prepreku kemoterapijskim lijekovima u trajanju od najmanje 6 sati, čime će omogućiti dostavu 5 do 7 puta veće količine lijeka u odnosu na postojeće tretmane. 

Mada je demonstrirano da ova tehnika funkcionira, znanstvenici će provesti puno veće kliničko ispitivanje 2017. godine koje će uključivati 200 pacijenata iz Europe i SAD-a. Ukoliko sve protekne u redu, SonoCloud bi se na tržištu mogao naći 2020. godine.

Izvor: Science Translational Medicine

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->