Nalazite se
  • Zdravlje
  • Koktel za potpuno liječenje HIV retrovirusa
Članak
Objavljeno: 03.10.2016. 13:40

NHS 

Koktel za potpuno liječenje HIV retrovirusa

Britanski znanstvenici tvrde da se nalaze na pragu potpunog izlječenja ljudi od HIV-a.

Koktel za potpuno liječenje HIV retrovirusa

U posljednjih nekoliko godina često smo imali priliku slušati o znanstvenim otkrićima koja su obećavala potpuno izlječenja od HIV virusa, no nikome do sada nije uspjelo u potpunosti "očistiti" organizam od njega.

Britanski znanstvenici s pet sveučilišta i organizacija (Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London, King’s College London) okupljenih u zajednički projekt Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NHS), tvrde da se nalaze na pragu toga, pa su svojom terapijom uspjeli u potpunosti izliječiti neimenovanog 44-godišnjeg pacijenta iz Londona.

Njihova metoda se sastoji od koktela cjepiva koje pomaže tijelu u pronalasku zaraženih T-stanica, te lijeka pod nazivom Vorinostat koji "uspavane" stanice budi i tjera na proizvodnju HIV proteina koji djeluju kao "svjetionik" za navođenje imunog sustava na metu. Nakon toga imuni sustav odrađuje sav posao "ubijanja" virusa.

Po završetku tog eksperimentalnog tretmana pacijent koji zasad želi ostati anoniman u potpunosti je izlječen, a preliminarna testiranja su pokazala da u njegovom organizmu više ne postoji niti jedna stanica zaražena HIV-om.

Znanstvenici upozoravaju da ovo još uvijek nije "konačno rješenje" u borbi protiv HIV-a, jer se radi tek o prvom pacijentu među njih 50 koji su sudjelovali u studiji. Također navode kako još treba ustanoviti je li njihova metoda sama odradila čitav posao, ili su izlječenju pomogle i konvencionalne terapije koje je pacijent prije uzimao. Pored toga, tek kada se nakon više mjeseci potvrdi da virus više nije prisutan u tijelu možemo reći da je doista izliječen. 

Ukoliko bi svi rezultati potvrdili učinkovitost terapije, potrebno je provesti dodatna istraživanja u sljedećih 5 godina, a tek onda bi se mogla klinički primjenjivati na općoj populaciji bolesnika.

Bez obzira na sve to, znanstvenici smatraju da su ova otkrića vrlo obećavajuća, jer je njihov koktel lijekova puno učinkovitiji od svih dosadašnjih metoda koje uključuju i editiranje gena.

Vezani sadržaji
Ključne riječi HIV terapija koktel Vorinostat NHS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->