Nalazite se
  • Zdravlje
  • Google DeepMind detektira očne bolesti
Članak
Objavljeno: 05.07.2016. 16:03

DeepMind Health 

Google DeepMind detektira očne bolesti

Googleova umjetna inteligencija koristiti će strojno učenje za analizu očnih skenova u jednoj britanskoj bolnici.

Google DeepMind detektira očne bolesti

Neuralne mreže koje je razvila tvrtka DeepMind koja se od 2014. godine nalazi u sastavu Googlea, udružiti će se s britanskim NHS-om (National Health Service) s ciljem unaprjeđenja zdravstva.

Google DeepMind će u početku koristiti strojno učenje za analiziranje milijuna anonimnih očnih skenova iz Očne bolnice Moorfields, te će probavljati podatke vezane uz dijagnoze, dob i tretmane pacijenata.

NHS i Google vjeruju da će neuralne mreže omogućiti bržu, precizniju i učinkovitiju analizu skenova, što će u konačnici dovesti do brže detekcije bolesti i bržeg započinjanja medicinskih tretmana.

Očna bolnica Moorfields je jedan od najstarijih i najvećih centara za očne bolesti u Velikoj Britaniji, kroz koji godišnje prođe više od 600.000 pacijenata. Osoblje bolnice svaki tjedan obavlja više tisuća OCT (optical coherence tomography) skeniranja, koja su vrlo kompleksna, te zahtijevaju dugo vrijeme za analiziranje od strane specijalista, o čemu govore i u ovom videu.

 

Ukoliko bi se DeepMind pokazao uspješnim, rad oftamologa bi se mogao ubrzati, što bi rezultiralo znatno manjim brojem osoba koje izgube vid. Neke bolesti poput dijabetičke retinopatije  mogle bi se uspješno prevenirati ili znatno smanjiti ukoliko bi se otkrile dovoljno rano, pa bi tu DeepMind mogao odigrati veliku ulogu.

U svakom slučaju dobro je znati da DeepMind ne razvija umjetnu inteligenciju samo za AlphaGo računalni program koji pobjeđuje svjetskog prvaka u igri Go, već će njegovi algoritmi svoju primjenu naći u puno pametnijim stvarima.

Izvor: DeepMind

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->