Nalazite se
  • Zdravlje
  • GMO miševi u borbi protiv borelioze
Članak
Objavljeno: 08.06.2016. 16:08

Nova metoda 

GMO miševi u borbi protiv borelioze

Znanstvenici predlažu da su u borbu protiv bolesti izazvane krpeljem uključe mali glodavci.

GMO miševi u borbi protiv borelioze

Kevin Esvelt, evolucijski biolog MIT-a, ovih je dana pozvan da građanima Nantucketa, otoka koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Massachusetts, predstavi svoju ideju o borbi protiv borelioze (lajmske bolesti), jedne od bolesti koju prenose krpelji. Boreliaza na Nantucketu predstavlja veliki problem jer je procijenjeno da je gotovo 40 posto njegovih stanovnika bilo zaraženo njom (ili je zaraženo).

Esvelt je na svojem predavanju pred nekoliko stotina stanovnika Nuntacketa, predložio da se na otok dovede veliki broj genetski modificiranih miševa koji su otporni na bolest. Naime, krpelji boreliazu dobivaju od manjih sisavaca poput miševa, pa bi se stvaranjem otpornosti kod njih spriječilo da krpelji prenose patogene na ljude, kao i na jelene koji su također prijenosnici bolesti u tom lancu.

Vlasti Nantucketa su imale plan da se protiv boreliaze bore na taj način da znatno smanje populaciju jelena na otoku, no Esvelt im je ukazao da postoji alternativno rješenje.

Prije nego što bi Nuntucket dobio miševe imune na boreliazu, Esvelt bi pustio na tisuće genetski modificiranih glodavaca na jedan nenastanjeni otok kako bi testirao ovu metodu. Ukoliko bi se broj zaraženih krpelji drastično smanjio tijekom dvije godine, tek onda bi na red došao Nuntucket.

Esvelt smatra da je ovo projekt kojem bi trebalo 10 godina da se realizira, pa stoga postoji realna vjerojatnost da će uskoro započeti veliki lov na jelene.  

Izvor: NY Times, STAT

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam