Nalazite se
  • Zdravlje
  • U SAD-u odobrena prva umjetna gušterača
Članak
Objavljeno: 03.10.2013. 13:29

MiniMed 530G 

U SAD-u odobrena prva umjetna gušterača

Agencija FDA odobrila je prvu "umjetnu gušteraču" koja automatski kontrolira razine inzulina kod dijabetičara.

U SAD-u odobrena prva umjetna gušterača

Američka agencija FDA (Food and Drug Administration) koja odobrava nove lijekove i medicinske aparate, odobrila je korištenje prve "umjetne gušterače" koja je u stanju automatski kontrolirati razine inzulina kod dijabetičara.

Hormon inzulin kontrolira razine šećera u krvi, te ga inače proizvodi gušterača. No u dijabetesu Tipa 1 (ponekad i kod Tipa 2), gušterača ne proizvodi inzulin, što znači da tijela dijabetičara nisu u stanju sama regulirati razine šećera u krvi.

Ovaj sustav koji je proizvela američka tvrtka Medtronic, predstavlja nosivi mali gadget koji automatski zaustavlja dostavu inzulina kada su razine glukoze preniske, što bi trebalo zaštititi pacijente od padanja u dijabetičku komu.

Kod tradicionalnih pumpica, uređaji su mogli nastaviti isporuku inzulina i kada je razina šećera u krvi preniska, spuštajući razine još niže, što je moglo izazvati gubitak svijesti, a to je posebno bilo opasno tijekom sna, kada ne možete mjeriti šećer u krvi.

Medtronicsov sustav pod nazivom MiniMed 530G može detektirati 93 posto hipoglikemija, te će oglasiti zvučni alarm ako vam razina šećera padne prenisko, a ukoliko ne reagirate, automatski će zaustaviti dostavu inzulina na dva sata, čime će vas sačuvati od opasnih niskih razina šećera u krvi.

Više informacija o MiniMed 530G sustavu potražite na ovoj poveznici.

Izvor: MedtronicVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->