Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kiborg zakrpe za slomljena srca
Članak
Objavljeno: 15.03.2016. 15:12

Tel Aviv University 

Kiborg zakrpe za slomljena srca

Nove zakrpe za oštećeno srce kombiniraju elektroniku i živo tkivo.

Kiborg zakrpe za slomljena srca

Znanstvenici Sveučilišta u Tel Avivu, predstavili su inovaciju koja predstavlja doslovce kiboršku zakrpu za "slomljena srca".

Konkretno se radi o zakrpi za ljudsko srce oštećeno miokardijalnim, odnosno srčanim infarktom. Ta zakrpa koju nazivaju "cyborg heart patchem", kombinira živo tkivo i elektronske komponente koje zamjenjuju oštećene dijelove organa. Ta se zakrpa može rastezati i skupljati poput pravog srčanog tkiva, no donosi i puno više od toga.

Elektronske komponente omogućuju liječnicima daljinsko praćenje stanja pacijenata, pa se mogu logirati u računalo i vidjeti radi li implantat kako bi trebao. Ukoliko liječnik primijeti da nešto nije u redu, zakrpa omogućuje ispuštanje lijeka kojim bi se na primjer liječile upale ili regulirala zasićenost kisikom.

kiborg zakrpa

Pored toga, znanstvenici ovu tehnologiju žele razviti do te mjere da "kiborg-zakrpa" bude u stanju sama dijagnosticirati probleme i primjenjivati adekvatnu terapiju bez ljudske intervencije.

Profesor dr. Tal Dvir, koji je razvio ovu inovaciju u suradnji sa studentom medicine Ronom Feinerom u sklopu Odjela za biotehnologiju, te Odjela za materijalne znanosti i inženjerstvo Sveučilišta u Tel Avivu, navodi da je ovo veliki iskorak u medicini, no neće se još tako brzo primjenjivati.

"Ne bih sugerirao da sada navalite na cheeseburgere i prestanete se baviti sportom. Za praktičnu realizaciju ove tehnologije trebat će proteći neko vrijeme. Do tada je zdravi stil života najbolji način da održite svoje srce zdravim", navodi dr. Dvir.

Izvor: Tel Aviv University

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->