Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.05.2021. 16:38

University of Pittsburgh 

VIDEO: Robotska protetska ruka osjeća dodir

Zahvaljujući nadogradnji sustava, paralizirani pacijent je pomicao objekte za upola kraće vrijeme.

VIDEO: Robotska protetska ruka osjeća dodir

Nathan Copeland je prije više od 10 godina doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je ostao paraliziran od prsa prema dolje, no vrlo brzo se uključio u klinička istraživanja sustava koji pomoću implantiranih čipova u mozgu, omogućuje upravljanje robotskom rukom, što je predstavljalo veliki napredak u razvoju ove tehnologije.

Zahvaljujući novom istraživanju koje je u suradnji s Nathanom nedavno provelo Sveučilište u Pittsburghu, njegovo mozak-mašina sučelje je nadograđeno novim moždanim implantatom i senzorima na prstima robotske ruke, što mu je omogućilo taktilni osjećaj predmeta koje dodiruje ili hvata, a to u konačnici znači da mu je potrebno upola manje vremena za izvođenje zadaća poput pomicanja blokova ili šalica za kavu s prosječnih 20 sekundi na 10 sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Istraživački tim stavio je senzore na robotske vrhove prstiju, uključujući senzore okretnog momenta, a četiri niza mikroelektroda ugrađenih u njegov mozak je čitalo naredbe pokreta i stimuliralo njegov senzorni sustav.

Kada bi Copeland hvatao predmet poput lopte, električni signali s osjetnika momenta na robotskoj ruci prenijeli bi se u implantat mozga, koji je tada stimulirao elektrodu povezanu s njegovim odgovarajućim prstom.

Nathan koji je oduševljen rezultatom ovog istraživanja, želi i dalje sudjelovati u testovima te kaže da se u proteklim godinama u potpunosti privikao na implantate u svojem mozgu koje više ne doživljava stranim predmetima, već dijelom svojeg tijela.

Znanstvenici kažu da je usprkos velikom iskoraku ova tehnologija još uvijek u ranoj fazi razvoja, a konačni cilj je da invalidne osobe jednog dana u potpunosti povrate taktilne osjećaje i dobiju dojam da su robotske ruke i noge njihove vlastite.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->