Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2021. 13:41

Starship 

SpaceX planira prvi orbitalni let Starshipom

Plan je da raketa uzleti iz Teksasa, napravi krug oko Zemlje i potom se spusti u more pokraj Havaja.

SpaceX planira prvi orbitalni let Starshipom

Elon Musk i SpaceX već duže vrijeme testiraju prototipe Starship raketa koje još uvijek izgledaju jako rudimentarno, no sve su uspješnije u letu i prizemljenju, pa se tako posljednja inačica s oznakom SN15 nedavno savršeno spustila na uzletište u Boca Chici.

Prema dokumentu koji je SpaceX nedavno predao Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC), sada je poznato kakvi su planovi Muska da raketu izvede iz Zemljine atmosfere. Prema tom dokumentu, SpaceX planira lansirati Starship heavy raketom u svemir s uzletišta u Teksasu. Nakon lansiranja prvi stupanj (raketni booster) će se odvojiti i sletjeti u vode Meksičkog zaljeva na dvadeset milja od obale, dok će Starship (gornja polovica raketnog sustava) nastaviti put kao orbiti, napraviti gotovo čitav krug oko Zemlje i nakon 90 minuta od lansiranja kontrolirano sletjeti 62 milje od obale otoka Kauaija, Havaji.

U dokumentu se ne navodi datum tog leta, na Musk je već izjavio da bi do toga trebalo doći prije kraja 2021. godine ili najkasnije 1. ožujka 2022. 

Zanimljivo je da je za let oko Zemlje predviđena orbita na visini od 116 km iznad Zemlje, što je tek malo iznad visine koja se smatra granicom svemira (100 km).

Starship je Muskov životni interplanetarni projekt koji bi jednog dana trebao prevoziti ljude na Mjesec i Mars, a nedavno je dobio ugovor od NASA-e u vrijednosti od 2,9 milijardi dolara kako bi služio za povratak američkih astronauta na Mjesec 2024. godine, što je izazvalo ljutnju Jeffa Bezosa koji misli da je taj ugovor trebao pripasti njegovoj svemirskoj tvrtki Blue Origin.Vezani sadržaji
Ključne riječi SpaceX Musk Starship orbitalni let
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->