Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.05.2021. 13:24

IRB 

Ruđerovci uspješno lansirali ODI2021HIBRID

Institut Ruđer Bošković (IRB) i ove godine od 18. do 22. svibnja održava tradicionalne otvorene dane Instituta.

Ruđerovci uspješno lansirali ODI2021HIBRID

Zbog okolnosti uzorkovanih pandemijom bolesti COVID-19 ovogodišnje izdanje otvorenih dana #ODI2021Hibrid održava se online na web stranici i društvenim mrežama Instituta.

Otvoreni dani (ODI) su najvažnija i najpoznatija popularno-znanstvena aktivnost IRB-a, u sklopu koje Institut otvara svoja vrata za širu javnost. Njihova tradicija seže još od 2004. godine te je u sklopu ODI-a Institut do sada ukupno posjetilo preko 40.000 posjetitelja.

''Na Institutu Ruđer Bošković čak više od pet stotina znanstvenika i istraživača svaki dan radi brojna zanimljiva istraživanja i pokuse iz fizike, kemije, biologije, medicine te istraživanja mora i okoliša, a jedan mali dio toga pokazat ćemo vam na ovogodišnjem virtualnom izdanju ODI-a'', rekao je dr. sc. David Smith u virtualnoj dobrodošlici posjetiteljima.

 Istraži platforme!

 Ove godine Ruđerovci su za posjetitelje složili jedan pravi hibrid svega po malo. Od kuhanja znanstvenih podataka pa sve do 'spoja' s mladim istraživačima, pričama o otkrićima, podrijetlu života, svemiru, prostoru među zvijezdama, a imaju i zmaja (ili je to dinosaur, trebaju još istražiti).

U razdoblju koje je obilježila pandemija bolesti COVID-19 bilo bi neozbiljno izostaviti tzv. glavne zvijezde pa će biti govora i o virusima, i to o onima koji nam pomažu da se borimo protiv ovih zločestih.

Važan dio otvorenih dana je interakcija znanstvenika IRB-a sa školama, stoga je Institut i ove godine pripremio dio programa u kojem dovodi svoje znanstvenike u virtualne učionice.

 Velikih sedamdeset!

 No, to nije sve. Naime, Institut Ruđer Bošković je 2020. godine obilježio sedam desetljeća od svojeg osnutka, a 2021. godine obilježava se i sedamdeset godina od prve dozvole za početak izgradnje 'Ruđera'.

''Ovaj veliki jubilej dogodio se u turbulentnoj godini obilježenoj pandemijom te potresima. Brojni su građani tada ostali bez svojih domova, a i naš sedamdesetogodišnjak nije prošao neoštećeno. No, ovo je isto tako razdoblje koje će Institut pamtiti i po europskoj investiciji vrijednoj 72 milijuna eura, koja je namijenjena obnovi Instituta i koja je jedno od prvih velikih ulaganja u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka. Možda ste i čuli za taj naš projekt dugačkog naziva 'Otvorene znanstveno-infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' ili skraćeno O-ZIP. Zato na ODI-u ove godine istražujemo 'Ruđerove' platforme!'' istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. Smith.

Također, Ruđerovci su pripremili poseban dio u sklopu programa ODI-a posvećen velikom 70. jubileju, a koji možete istražiti pod rubrikom 'IRB70'. Tu se mogu naći priče o povijesti IRB-a, biografije osnivača, te kratke priče o uspomenama, zgodama i nezgodama koje su pripremili znanstvenici. 

ODI2021HIBRID događanje možete pratiti na IRB-ovim digitalnim platformama pod #odi2021hibrid   #odi2021   #istraziplatforme 

Svoju potragu za znanosti započnite na:Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->