Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.05.2021. 10:07

Tianwen-1 

Prve slike kineskog rovera s Marsa

Kineski rover Zhurong poslao je prve fotografije s površine Marsa.

Prve slike kineskog rovera s Marsa

Kao što vam je već možda poznato, Kina je ovih dana postala treća Zemlja nakon SAD-a i Rusije koja je spustila svoju letjelicu na Mars i druga koja je na njegovu površinu dovela rover.

Kako bi potkrijepila ovaj podvig dokazom, kineska svemirska agencija je objavila prve dvije slike snimljene Zhurong roverom.

Crno-bijelu fotografiju, snimila je kamera za izbjegavanje prepreka postavljena ispred Mars rovera. Slika pokazuje da je rampa na landeru kojim će se rover spustiti na tlo ispružena na površinu Marsa. Teren smjera rovera prema naprijed jasno je vidljiv na slici, a Marsov horizont izgleda zakrivljen zbog širokokutne leće.

6787081

 

Drugu sliku, fotografiju u boji, snimila je navigacijska kamera postavljena na stražnjem dijelu rovera. Sunčevi paneli i antena rovera su rasklopljeni, a crvena zemlja i stijene na površini Marsa jasno se vide na slici.

6787082

Kina je također objavila i kratki videozapis koji je snimila kamera orbitera, na kojem se vidi odvajanje landera s roverom u orbiti Marsa uoči procedure slijetanja.

Razdvajanje obiter i landera

Nadamo se da će nam Tianwen-1 poslati kvalitetnije fotke i videozapise kada rover započne vožnju i istraživanje područja pod nazivom Utopia Planitia.



Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina Mars Tianwen-1 Zhurong
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam






   

*/-->