Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.05.2021. 11:25

Moonlight 

VIDEO: ESA donosi stalnu povezivost na Mjesec

Europska svemirska agencija traži telekomunikacijske tvrtke koje će u orbitu Mjeseca postaviti mrežu komunikacijskih satelita.

VIDEO: ESA donosi stalnu povezivost na Mjesec

Ovo desetljeće moglo bi predstavljati početak stalnog boravka ljudi na Mjesecu i pretvaranja našeg prirodnog satelita u novi kontinent na kojem ćemo živjeti, raditi, istraživati i zabavljati se.

Europska svemirska agencija pokreće projekt pod nazivom Moonlight, čiji cilj je da čitav Mjesec okruži komunikacijskim satelitima, koji bi kao u slučaju Zemlje, omogućili stalnu komunikacijsku mrežu za astronaute, Mjesečeve turiste, znanstvenike i kolonizatore.

Uz pomoć takve mreže za koju ESA traži partnere iz europskih telekomunikacijskih tvrtki, svako područje Mjeseca bi bilo pokriveno signalima koji bi omogućili preciznu navigaciju i komunikaciju između samih Mjesečevih baza, kao i komunikaciju sa Zemljom, od bilo kuda i u bilo kojem trenutku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Taj Mjesečev internet će biti outsourcean konzorciju svemirskih tvrtki, što će znatno sniziti troškove svih budućih misija na Mjesecu, jer će nestati potreba za prijenosom skupe i teške komunikacijske opreme za svaku pojedinačnu misiju, budući da će sva komunikacijska infrastruktura biti na raspolaganju svima.

Na kraju, ESA vjeruje da će to smanjiti i cijene "karata" za putovanje na Mjesec i omogućiti svim članicama ESA-e da lansiraju svoje vlastite misije. Tko zna, možda doživimo i prve Hrvate na Mjesecu. Ako će biti posla, možda tamo prvi dođu oni koji sada bježe u Irsku.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->