Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.08.2014. 10:45

Sveučilište Michigan 

VIDEO: Dahom protiv krivotvorina

Sustav koji detektira krivotvorine običnim dahom mogao bi zamijeniti holograme i druge metode zaštite novca i dokumenata.

VIDEO: Dahom protiv krivotvorina

Današnja najbolja zaštita novca i dokumenata protiv krivotvorenja uglavnom se sastoji od holograma, čija izrada je izrazito skupa i složena. Znanstvenici Sveučilišta Michigan su proizveli specijalni polimerski materijal na koji se mogu aplicirati slike koje se prikazuju kada osoba u njih puhne. Mada je izrada kalupa i osnovnog modela vrlo složen posao koji zahtijeva sofisticiranu opremu, kada se jednom napravi uzorak, njega se može vrlo jednostavno i jeftino reproducirati.

Drugim riječima, zamislite da na novčanici imate plastičnu "naljepnicu/zakrpu", sličnu današnjim hologramskim. Kada na nju djelujete dahom, vlaga će djelovati na mikroskopski sitne urezane pore, te stvoriti sliku kojom želite zaštiti novčanicu od krivotvorenja.

Znanstvenici vjeruju kako će njihova tehnika u potpunosti zamijeniti postojeće zaštite koje se nalaze na osobnim dokumentima, novčanicama, ali i na naljepnicama lijekova, jer zbog krivotvorenih lijekova koji sadrže štetne sastojke u svijetu godišnje umire oko 700.000 ljudi. 

Izvor: Sveučilište MichiganVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->