Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.08.2014. 10:53

UCSB 

VIDEO: Rendgenski Wi-Fi vid za robote

Ovi roboti su u stanju doslovce gledati kroz zidove pomoću WiFi-a.

VIDEO: Rendgenski Wi-Fi vid za robote

Profesorica Yasemin Mostofi i njezini studenti s Odjela za električne i računalne znanosti na Sveučilištu California u Santa Barbari (UCSB), razvili su Wi-Fi sustav za robote, koji bi jednog dana mogao znatno unaprijediti akcije spašavanja unesrećenih osoba u ruševinama nakon prirodnih i ratnih katastrofa.

Ovaj sustav funkcionira pomoću dva robota koji s vanjske strane neke strukture jedan prema drugome emitiraju Wi-Fi signale s dijametralno suprotnih pozicija. Obzirom da zidovi i objekti reduciraju jačinu signala, prijemni sustav može ustanoviti razliku između područja koja su prazna, od onih u kojima se nalazi neka osoba ili objekt, što znači da je moguće rekonstruirati prikaz onoga što se nalazi u nekoj prostoriji ili građevini.

Mada ovo nije prvi sustav koji je u stanju gledati kroz zidove, u dosadašnjim projektima su se koristili i brojni drugi senzori, dok je ovo prvo rješenje koje se temelji isključivo na WiFi-u.

Osim za potrebe spasilačkih službi, znanstvenici potencijal ovog sustava vide i za prepoznavanje jesu li neke strukture djelo prirode ili napravljene ljudskom rukom, što bi moglo biti korisno za potrebe arheologije, pa čak i za istraživanje stranih svemirskih tijela. 

Izvor: UCSBVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->