Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.07.2014. 10:21

MIT 

Mobiteli na pogon rose

Pomoću kapljica vode koje se odbijaju od površine moguće je generirati struju.

Mobiteli na pogon rose

Znanstvenici MIT-a još su prošle godine otkrili da voda pri kondenziranju i spontanom "odskakanju" naprijed i nazad od hidrofobnih površina, odnosno između dviju specijalno tretiranih bakrenih pločica pokupi električni naboj.

U svojem novom istraživanju, postdoktorand Nenad Miljković i profesorica mehaničkog inženjerstva Evelyn Wang, otkrili su da isti taj proces može generirati male količine elektriciteta koji se može koristiti za napajanje elektronskih uređaja poput mobitela.

Drugim riječima, elektronički uređaji bi se jednog dana mogli puniti iskorištavanjem vlažnosti zraka, a kao dodatnu korist, sustav bi mogao proizvoditi čistu vodu.

Tijekom inicijalnih testiranja količina energije je iznosila vrlo malo, samo 15 pikowatta po kvadratnom centimetru bakrene ploče, no Miljković kaže da se sustav može ugoditi da stvara najmanje 1 mikrowatt po cm2, čime se može uspoređivati s drugim sustavima koji se predlažu za iskorištavanje otpadne topline, vibracija i drugih izvora ambijentalne energije.

MITnews_ElectroStatic_03

Miljković je izračunao da bi prikupljanjem energije od 1 mikrowatta po centimetru, pomoću kocke površine stranice od 50 cm, mogao do kraja napuniti bateriju mobitela za 12 sati. To vjerojatno nije zanimljivo nama koji izvore struje imamo gdje god se okrenemo, ali u udaljenim i zabačenim krajevima nema bolje alternative. 

Obzirom na princip funkcioniranja sustava, prikupljanje struje na taj način zahtijeva vlažno područje poput kišnih šuma, pa bi  "generator na rosu" trebalo koristiti isključivo u takvom okolišu. 

Izvor: MITVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->