Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.07.2014. 10:46

Surrey Nanosystems 

Vantablack je najtamniji materijal na Zemlji

Znanstvenici proizveli metamaterijal s najmračnijim svojstvom na planetu.

Vantablack je najtamniji materijal na Zemlji

Britanska tvrtka Surrey Nanosystems proizvela je "super crni" ultralaki materijal od nanocijevi pod nazivom Vantablack koji se može aplicirati na temperaturno osjetljive strukture poput aluminija i apsorbirati 99,96 % svjetlosnog zračenja, što je najveći postotak ikada postignut, pa nudi razne mogućnosti primjene.

"Na primjer, ovaj materijal reducira takozvano zalutalo svjetlo čime može unaprijediti osjetljive teleskope kako bi mogli vidjeti najdalje zvijezde u svemiru, te koristiti manje izvore svjetla u svojem instrumentariju", izjavio je Ben Jensen, šef tehnologije Surrey NanoSystemsa. 

Vantablack je izrađen patentiranom tehnikom izrade ugljičnih nanocijevi na niskim temperaturama, u suradnji UK Technology Strategy Board’s Space for Growth programa i National Physical Laboratory and Enersys’ ABSL Space Products divizije.

Obzirom da se radi o najtamnijem materijalu na planetu, sve što njime prekrijete postaje nereflektivno, te gubi površinske detalje, a osim za korištenje u teleskopima, može se koristiti i za kamuflažu vojnih vozila i vojnika, pa ne čudi što Surrey Nanosystems navodi kako sada ovu tehnologiju skalira za korištenje u sektorima svemirskih istraživanja i obrane. Pored toga kažu da rade na još tamnijoj inačici Vantablacka, što znači da nas očekuje još mračnija budućnost.  

Izvor: Surrey NanosystemsVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->