Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.07.2014. 12:21

Studija 

Stoka stvara više metana od industrije nafte

Stočarstvo ima veliki utjecaj na klimatske promjene i globalno zatopljenje.

Stoka stvara više metana od industrije nafte

Kada se govori o utjecaju stakleničkih plinova na klimatske promjene i globalno zatopljenje, obično se izdvaja ugljični dioksid kao sinonim za zagađivanje naše atmosfere.

Znanstvenici navode kako se u javnosti iz nekog razloga izbjegava govoriti o još jednom stakleničkom plinu, metanu, koji radi veću štetu od ugljičnog dioksida, mada se kraće zadržava u atmosferi. U usporedbi s CO2 na 20 godina, metan je 72 puta snažniji staklenički plin, a na 100 godina je 25 puta jači. U atmosferi traje oko 10 godina, a nakon toga se razlaže na CO2 i vodu.

U nedavno objavljenoj studiji u publikaciji Journal of Geophysical Research: Atmospheres, znanstvenici Sveučilišta Harvard, California Institute of Technology i University of California, objavili su rezultate proučavanja podataka iz 2004. godine s ENVISAT satelita opremljenog senzorima za detekciju stakleničkih plinova.

Rezultati studije su ukazali kako iznad naših glava kruže znatno veće količine metana nego što se to mislilo, a kao najvećeg zagađivača u SAD-u, znanstvenici prozivaju američko stočarstvo, koje je stvorilo više stakleničkog plina od industrije nafte i plina zajedno.

Novi podaci također govore da je procjena američke agencije EPA (U.S. Environmental Protection Agency), o količini između 7 i 9,7 milijuna tona proizvedenog metana godišnje u SAD-u pogrešna, jer prave brojke ukazuju na 13 milijuna tona.

Ova studija ujedno ukazuje da je stočarstvo "krivo" za 77% globalnih emisija , što stvara jednu potpuno drugu sliku u istraživanju stakleničkih plinova koji prijete našem planetu. 

Izvor: Phys.orgVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->