Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.03.2019. 13:19

Stanford 

Učinkovito pretvaranje morske vode u vodikovo gorivo

Oceani Zemlje uskoro bi mogli postati odličan izvor zdrave obnovljive energije.

Učinkovito pretvaranje morske vode u vodikovo gorivo

Uređaj za dobivanje vodika iz morske vode sa zaštitnim slojevima protiv korozije. Photo Credit: Courtesy of H. Dai, Yun Kuang, Michael Kenney, Stanford

Svima je vjerojatno poznato da elektrolizom vode možete doći do vodika, koji po mnogima predstavlja gorivo budućnosti. No kada se radi o dobivanju vodika iz morske vode, tu postoji jedan veliki problem, jer slana voda dovodi do korozije opreme za elektrolizu. Pored toga slatke vode nema u takvom izobilju kao morske i nitko nema namjeru uništavati njezine prirodne zalihe zbog izrade goriva, jer u nekim dijelovima svijeta ljudi svakodnevno doslovce umiru od žeđi. Znanstvenici Stanforda vjeruju da su pronašli način kako učinkovito izvlačiti vodik iz morske vode bez uništavanja opreme za elektrolizu, pa su na jezgru od pjene nikla postavili sloj željezo-nikal sulfida i nikal sulfida kako bi se usporilo uništavanje (hrđanje) metala koji se nalazi ispod. 

Djelujući kao vodič, nikal pjena prenosi energiju iz izvora energije i nikal-željezo hidroksida i pokreće elektrolizu, dok pokrov istovremeno čuva elektrode od korozije. Bez premaza uređaj za elektrolizu može raditi oko 12 sati, dok sa zaštitnim nikal-sulfidnim pokrovom rok trajanja iznosi više od tisuću sati, barem sudeći prema laboratorijskim testovima koje je proveo Stanford. 

Znanstvenici kažu kako se još uvijek nalazimo daleko od učinkovitog korištenja morske vode kao novog izvora zdrave obnovljive energije, jer su ova istraživanja provedena samo u laboratorijskim uvjetima, no vjeruju da će njihovo novo otkriće prokrčiti put ka povećanom korištenju vodikovog goriva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->