Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.02.2019. 14:35

Međunarodni dan znanstvenica 

Znanstvenice na Ruđeru čine većinu

Ruđerove znanstvenice su po udjelu iznad hrvatskog, europskog, pa i svjetskog prosjeka.

Znanstvenice na Ruđeru čine većinu

Povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti koji se diljem svijeta obilježava 11. veljače, znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) žele poslati poruku svim djevojčicama i djevojkama da je znanost uzbudljiva i maštovita.

U svojem priopćenju hrvatske znanstvenice poručuju da im znanost omogućava da neprestano uče i usvajaju nova znanja i iskustva. "Ona je globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Stoga vas drage djevojčice i djevojke pozivamo da nam se pridružite u ovoj znanstvenoj avanturi i postanete  znanstvenice te uživate u novim otkrićima svaki dan i tako doprinesete upoznavanju i oblikovanju boljeg svijeta koji nas okružuje!", ističu Ruđerovke.

Podaci koji potkrepljuju spolnu ravnopravnost na Ruđeru govore da je na institutu od 880 ukupno zaposlenih 427 doktora znanosti od čega 246 doktorica znanosti, što je udio od 58%.

Od 11 predstojnika zavoda, 4 su znanstvenice, odnosno 36%, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 50%. Od 3 pomoćnika ravnatelja 2 su žene, a od 2 ERC projekta na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice.

Prema podacima Eurostata iz 2017. godine, 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji su muškarci, dok su 41 posto žene. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30% svih ljudi zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju 2014. -2016. činile su žene. Prema dostupnim podacima sa Eurostata udio žena u znanosti unutar RH je 48% što 'Ruđer' postavlja iznad Hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

Video poruku hrvatske znanstvenice dr. sc. Ivanke Jerić možete pogledati na ovoj poveznici.

Ivanka Jerić

Svim znanstvenicama u Hrvatskoj i svijetu čestitamo Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti!

INFOGRAFIKA - ZENE u ZNANOSTI NA IRB-u
Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska IRB znanstvenice
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam