Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.02.2019. 15:25

CERN 

Hrvatska službeno postala pridružena članica CERN-a

Svečanim potpisivanjem sporazuma s CERN-om hrvatskoj znanosti i tehnološkim tvrtkama otvaraju se velika vrata.

Hrvatska službeno postala pridružena članica CERN-a

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i direktorica Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Fabiola Gianotti, potpisale su sporazum o stupanju Hrvatske u pridruženo članstvo najvećeg znanstvenog laboratorija na svijetu.

Slike-Divjak-CERN-12

Svečano potpisivanje simbolički se održalo u kabinetu Nikole Tesle u prostorima muzeja, gdje su nakon uvodne prezentacije o životu i radu našeg velikog inovatora, Blaženka Divjak i Fabiola Gianotti i same sudjelovale u jednom eksperimentu bežičnog prijenosa energije, pri čemu su im se u rukama upalile svjetiljke koje su simbolizirale ulazak Hrvatske u CERN.

Slike-Divjak-CERN-24

Uoči samog čina potpisivanja, nazočnim gostima među kojima su osim hrvatske političke i znanstvene elite bili i neki od domaćih znanstvenika koji su već sudjelovali u radu CERN-a, poput Ivice Puljka i Vuke Brigljevića, koji su dali svoj doprinos i na otkriću Higgsovog Bozona, obratio se predsjednik vlade RH Andrej Plenković.

Slike-Divjak-CERN-19

On je istakao kako je ovo prilika za hrvatsku znanost, ali i hrvatske tvrtke i startupe koji se bave visokom tehnologijom, da sudjeluju u otkrićima CERN-a, proizvode opremu za uređaje poput Velikog sudarača čestica (LHC), koriste mogućnosti edukacije mladih koje nudi veliki znanstveni laboratorij te koriste njegove inovacije i tehnologije. Premijer je naglasio da će novac koji će Hrvatska morati godišnje ulagati u CERN (oko milijun švicarskih franaka), biti višestruko vraćen kroz brojne natječaje i projekte EU.

Slike-Divjak-CERN-8

Ministrica Divjak ukazala je na važnost pridruživanja CERN-u i rekla da osim ulaska u znanstvenu elitu, Hrvatskoj ulazak u CERN znači i otvaranje novih poslovnih mogućnosti na europskom tržištu za hrvatske hi-tech tvrtke iz područja razvoja novih materijala, razvoja softvera, kao i za one koji razvijaju inovacije u graditeljstvu, elektrotehnici, informatici i zdravstvu.

Slike-Divjak-CERN-11

Direktorica CERN-a Fabiola Gianotti također je ukazala na prilike koje CERN otvara Hrvatskoj te je ujedno istakla na suradnju koju je CERN i prije imao s hrvatskim znanstvenicima  s Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, a  i neke su tvrtke već surađivale s CERN-om, poput Končara.

Slike-Divjak-CERN-7

Svečanim potpisivanjem ugovora o pridruženom članstvu Hrvatske s CERN-om, Hrvatskoj se širom otvaraju vrata europske i svjetske tehnologije i znanosti, a konačni cilj nije samo postati punopravnom članicom najvećeg svjetskog istraživačkog laboratorija, već i zadržati mlade znanstvenike u zemlji, jer će iz Hrvatske moći sudjelovati u svim europskim znanstvenim projektima, ravnopravno kao i njihovi inozemni kolege.

Slike-Divjak-CERN-17

Dakako pitanje je koliko ćemo to znati iskoristiti, no primjeri poput onih lijepih stvari koje se u posljednjih godina događaju na Ruđeru poput "priljeva mozgova", mogu predstavljati nit vodilju ka svijetloj budućnosti hrvatske znanosti i tehnologije, pod uvjetom da i država ima sve veći doprinos u tome, a ne da se sve vodi samo oko uspješnosti pisanja projekata i povlačenja novca iz europskih fondova, za što hrvatski znanstvenici zapravo i ne trebaju previše Vladu, jer se sve bolje sami snalaze u tome.

Slike-Divjak-CERN-27
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->