Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.03.2019. 12:49

Berkeley Lab 

VIDEO: 4D kamera snima filmove na atomskoj skali

Nadograđeni elektronski mikroskop šalje 4 terabajta podataka u jednoj minuti.

VIDEO: 4D kamera snima filmove na atomskoj skali

Znanstvenici Berkeley Laba u Lawrence Berkeley National Laboratoryu instalirali su novi elektronski detektor koji može snimati sliku na atomskoj razini znatno većom brzinom nego ikada prije, što otvara put ka boljem razumijevanju onoga što se događa na najmanjoj skali u raznim materijalima i komponentama poput mikročipova i litijskih baterija, kako bi se omogućila proizvodnja sigurnijih i otpornijih uređaja i spriječile štete koje mogu nastati zbog raznih nedostataka koje je do sada bilo jako teško uočiti.

4D STEM DAQ

Znanstvenici kažu da njihov najnoviji detektor otvara potpuno nova vrata u elektronskoj mikroskopiji, jer je u stanju snimati sliku na atomskoj razini 60 puta brže od bilo kojeg postojećeg detektora. To znanstvenicima omogućuje doslovce snimanje čitavih filmova eksperimenata, umjesto da proučavaju pojedinačne slike, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Peter Ercius, znanstvenik u odjelu Molecular Foundry Berkeley Laba, navodi da elektronski detektor kojeg nazivaju 4D kamera šalje ogromne količine podataka, oko 4 TB u minuti, što je ekvivalent istovremenog emitiranja 60 tisuća HD filmova, pa je timu bio veliki izazov napraviti mrežu između mikroskopa i superračunala u kojem se podaci obrađuju.

Ako se pitate za što se uopće koriste tolike ogromne količine podataka, znanstvenici ističu da je sada moguće snimiti svaki pojedinačni elektron u nekom eksperimentu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam