Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2019. 11:31

Fuzija 

Klinac kod kuće napravio fuzijski reaktor

Od dijelova s eBaya počeo je sastavljati reaktor kada je imao samo 12 godina.

Klinac kod kuće napravio fuzijski reaktor

Jackson Oswald, klinac iz Memphisa, na amaterskom forumu za fuziju Fuzor.net, objavio je rezultate svojeg projekta fuzijskog reaktora koji je napravio od komponenti s eBaya koje su njegovi roditelji platili 10.000 dolara. Rad na fuzijskom reaktoru započeo je s navršenih 12 godina, a projekt je završio s 13, čime je postao najmlađi kojem je to pošlo za rukom, nakon što je dobio potvrdu o uspješnosti eksperimenta.

Kada je započeo s eksperimentom prvo je na internetu proučavao kako su drugi ljudi razvijali svoje reaktore, a potom je sastavio popis komponenti koje su mu trebale za rad. Njegovi roditelji su od početka vjerovali u njega te su bili spremni platiti oko 10.000 dolara koliko su koštali dijelovi, a nakon toga dečko je potpuno samostalno započeo slagati reaktor koji se temeljio na iskustvima pokušaja i pogrešaka objavljenim na stranicama Open Source Fusor Research Consortiuma, foruma amaterskih fizičara.

2

Nakon 12 mjeseci rada Jackson je uspio pretvoriti u plazmu plin deuterij, poznat i kao teški vodik, pomoću 50.000 volti u vakuumskoj komori, gdje je natjerao atome na fuzioniranje. Njegov otac koji nema pojma o fizici, pomogao mu je jedino u tome što je porazgovarao sa stručnjacima kako bi saznao koji su rizici u razvoju ovog projekta, kako ne bi bio izložen visokoj dozi zračenja ili strujnom udaru.

image (2)

Nekoliko sati prije svojeg 13. rođendana Jackson je na stranicama foruma Fuzor.neta objavio post o uspješnosti fuzije, odnosno o spajanju dva atoma deuterijskog plina u jezgri fuzijskog reaktora koja je u uređaj izbacila neutron koji ga je usporio i detektirao nuklearnu fuziju, što je potvrdio umirovljeni inženjer elektronike Hull, koji ga je proglasio najmlađom osobom u SAD-u (moguće i na svijetu) koja je postigla fuziju.

4

Mladi "znanstvenik" navodi da je energija uložena u fuziju bila veća od dobivene, što je problem koji pokušavaju riješiti veliki fuzijski laboratoriji širom svijeta, jer bi inače, kako kaže, "već postao bogataš".

Ako će ovaj klinac u budućnosti dalje zadržati interes za znanost umjesto igranja Fortnitea, mogao bi doista postići velike stvari, a "ozbiljni" znanstvenici se slažu da je ovo jedna od najboljih popularizacija znanosti koja djeci ukazuje da uz malo volje i truda mogu i sami naučiti puno toga o najvećim znanstveno-tehnološkim projektima današnjice.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->