Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.02.2019. 13:36

RBI-T-WINNING 

Priljev mozgova fizičara na Ruđeru

U Zavodu za teorijsku fiziku IRB-a u protekle tri godine zaposleno je osamnaest inozemnih znanstvenika.

Priljev mozgova fizičara na Ruđeru

Na Institutu Ruđer Bošković održano je svečano predstavljanje rezultata upravo završenog projekta OBZOR 2020 "RBI-T-WINNING", vrijednog milijun eura, usmjerenog na jačanje istraživačkih kapaciteta u teorijskoj fizici.

Zahvaljujući sredstvima u iznosu od milijun eura iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije OBZOR 2020 koje je Europska komisija dodijelila projektu "RBI-T-WINNING" znanstvenici Zavoda za teorijsku fiziku IRB-a (ZTF) imali su priliku tijekom tri godine trajanja projekta unaprijediti vlastite istraživačke kapacitete.

L1040179

Jačanjem suradnje s kolegama na vodećim europskim istraživačkim institucijama, znanstvenici ZTF-a postigli su u protekle tri godine visoku prepoznatljivost u međunarodnoj zajednici, što je rezultiralo brojnim publikacijama u uglednim znanstvenim časopisima poput Nature, Physical Review Letters i mnogih drugih, kao i uspješno ostvarenim portfeljem međunarodnih i domaćih projekta. Teorijski fizičari u ZTF-u trenutno vode pet kompetitivnih projekata čija je vrijednost 1,4 milijuna eura, a ostvareni rezultati projekta, u sinergiji sa skorašnjim pridruživanjem Hrvatske CERN-u, omogućit će znanstvenicima ZTF-a istraživanja na najvišoj razini fizike elementarnih čestica.

L1040153

Na tiskovnoj konferenciji pozdravne govore su održali dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, dok su prezentaciju projekta održali dr. sc. Vinko Zlatić, voditelj projekta i dr. sc Blaženka Melić, predstojnica Zavoda za teorijsku fiziku.

_MG_5475

Istraživanja u teorijskoj fizici započela su prije šezdeset godina kad je osnovan Institut "Rudjer Bošković" s Odjelom teorijske fizike kao svojim prvim odjelom. Odjel je kasnije preimenovan u Zavod za teorijsku fiziku. Danas se u Zavodu pretežito obavljaju istraživanja u teorijskoj fizici visokih energija, matematičkoj fizici te fizici kondenzirane materije i statističkoj fizici.

Osim istraživanja, veliki broj članova Zavoda predaje na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju na hrvatskim sveučilištima, pretežno na Sveučilištu u Zagrebu.

Voditelj RBI-T-WINNING projekta Vinko Zlatić u svojoj je prezentaciji naglasio da se u konzorciju okupilo 5 partnera, uglednih istraživačkih institucija iz Europe, odnosno uz IRB tu su još bili International School of Advanced Studies iz Trsta, Laboratoire de Physique Theorique d'Orsay, Niels Bohr Institute iz Copenhagena i Sveučilište Ludwig Maximilian u Münchenu, čiji znanstvenici su do sada osvojili čak 34 Nobelove nagrade.

Untitled_Panorama1

Osim objavljivanja znanstvenih radova u uglednim svjetskim časopisima, voditelji projekta su se bavili unaprjeđivanjem znanja kroz organizaciju edukativnih događanja u Hrvatskoj, podizali istraživački profil kroz organiziranje istraživačkih događanja i pružali podršku za uspostavu kolaboracija, a povećala se i popularizacija znanosti. Najveći uspjesi projekta očituju se kroz povećanje objava članaka, posjeta i seminara za 30 posto te konferencija za više od dvostruko u odnosu na tri godine prije (2013-2015).

Voditeljica Zavoda za teorijsku fiziku Blaženka Melić istakla je da je u Zavodu 2015. godine bilo vrlo loše stanje, jer je u prethodnih 5 godina umirovljeno 11 znanstvenika, a zaposleno samo 4, pa je projekt RBI-T-WINNING bio zaslužan da se od 2016. do 2018. godine situacije potpuno preokrene. Tako je došlo do povećanja zaposlenosti za 29 znanstvenika, od kojih je 18 stranih državljana, pa se stoga u slučaju IRB-a slobodno može govoriti o priljevu mozgova, što je potpuno suprotno od općih trendova u Hrvatskoj zbog kojih visokokvalificirani i visoko obrazovani ljudi napuštaju zemlju.

_MG_5540

Blaženka Melić je također naglasila kako će se 28.2.2019. Hrvatska pridružiti CERN-u, najvećem svjetskom znanstvenom laboratoriju za temeljna istraživanja u području fizike čestica, što je posebno važno za ZTF, gdje se jedna trećina znanstvenika bavi teorijskim istraživanjima direktno vezanim uz eksperimente na CERNu, ponajviše u Grupi za fiziku čestica i kozmologiju, ali i u Grupi za kvantnu gravitaciju i matematičku fiziku.

_MG_5529

Mladim hrvatskim znanstvenicima to će omogućiti bavljenje fizikom elementarnoh čestica na najvišoj razini, sudjelovanje u CERN-ovim školama i radionicama te interakciju s najboljim svjetskim znanstvenicima. Uz brojne dovršene istraživačke projekte i druge koji se još provode, ZTF zahvaljujući uspješnom RBI-T-WINNING projektu već danas oglašava 4 nova stalna radna mjesta, nudi mogućnost zapošljavanja doktoranada i poslijedoktoranada na novim UKF/HrZZ projektima, a svim domaćim i stranim znanstvenicima donosi uvjete za rad koje pružaju visoko kvalitetna istraživanja i veliko iskustvo u prijavama na EU i ostale kompetetivne projekte.

_MG_5512

Stoga će na ZTF-u naći svoje mjesto svi znanstvenici koje zanimaju sudarači čestica,  kvantna gravitacija, kvantne informacije, statistika fizika neravnotežnih sustava i brojna druga područja teorijske fizike.      

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam