Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.10.2020. 10:57

Penn State University 

Senzorska boja koja se printa na kožu

Nosivi senzori se mogu printati na kožu poput boje i pratiti vaše zdravstveno stanje.

Senzorska boja koja se printa na kožu

Znanstvenici Sveučilišta Penn State, predstavili su novu inovaciju koja kombinira savitljivu elektroniku, privremene tetovaže i naprednu senzoriku za praćenje različitih aspekata ljudskog zdravlja.

Za razliku od drugih sličnih nosivih gadgeta, koji se lijepe na kožu poput naljepnica, Penn State je demonstrirao da se njihov može direktno printati na kožu poput boje.

Nakon printanja senzorski sustav će pratiti različite vitalne znakove poput temperature tijela i razina zasićenosti krvi kisikom, a kada obavi svoju funkciju moći ćete ga jednostavno isprati s kože.

Znanstvenici su već prije printali sklopovlje na različite površine, no zbog tehnologije sinteriranja koja podrazumijeva korištenje visokih temperatura to nije bilo pogodno za ljudsku kožu, no Penn State je došao do rješenja tog problema.

Tajna je u onom što nazivaju pomoćnim slojem za sinteriranje koji djeluje poput pufera i omogućuje materijalima da se vežu na daleko sigurnijim temperaturama. Taj sloj se sastoji od polivinil alkoholne paste u kombinaciji s kalcijevim karbonatom, materijalom koji se nalazi u ljusci jaja. Sloj služi za zaglađivanje površine kože i omogućuje ispis vrlo tankog sloja metalnih uzoraka na sobnoj temperaturi, koji se zatim postavlja na kožu puhalicom zraka.

am0c11479_0007

Savitljivo sklopovlje nakon printanja zadržava svoja elektrokemijska svojstva i može se prilagoditi za stalno praćenje podataka o temperaturi, vlažnosti, zasićenosti krvi kisikom i srčanom ritmu.

Znanstvenici navode da se nosiva senzorika može reciklirati, jer uklanjanje s kože ne oštećuje uređaj, a što je najvažnije, ne oštećuje se ni koža, što je od velike važnosti za osobe s osjetljivom kožom poput starijih ljudi i novorođenčadi.

Znanstvenici koji su o ovoj inovaciji objavili rad u časopisu ACS Aplied Materials & Interfaces, vjeruju da bi u budućnosti tu tehnologiju mogli koristiti za praćenje simptoma COVID-19.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->